Geen categorie

Restauratie meesterwerk Bosch op zaal in Boijmans

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Nieuws

Het vijf eeuwen oude schilderij De heilige Christophorus van Jheronimus Bosch wordt de komende acht maanden gerestaureerd in Museum Boijmans Van Beuningen. Dit gebeurt op zaal, zodat het publiek het proces kan volgen.

De restauratie is nodig om het te kunnen behouden en het te kunnen laten reizen. Volgend jaar gaat het paneel namelijk naar Den Bosch en Madrid voor de herdenking van het vijfhonderdste sterfjaar van de wereldberoemde schilder. In het Noordbrabants Museum opent begin 2016 de expositie Jheronimus Bosch. Visioenen van een genie. De heilige Christophorus is daar te zien.

 

De heilige Christophorus van Jheronimus Bosch wordt gezien als een van de topstukken uit de collectie Nederland. Op het doek, uit omstreeks 1500, staat de reus Christophorus met Christus op zijn rug. Christophorus wordt ook wel de beschermheilige van de reizigers genoemd.

Het kostbare kunstwerk wordt gerestaureerd door Studio Annetje Boersma en paneelspecialist Jean-Albert Glatigny. Boersma werkte eerder aan onder meer De Heilige Hieronymus (1618-1620) van Anthonie van Dijck en De drie Maria’s aan het graf (1425-1435) van Jan van Eyck. In de komende maanden verwijderen de restauratoren de oude vernislagen en latere overschilderingen. Aan de achterzijde onderzoeken en verbeteren ze de constructie van het hout. Daarbij wordt een later ingezet stukje hout verwijderd. Tot slot brengen ze een nieuwe vernislaag aan.

Jheronimus Bosch, De heilige Christophorus, ca 1500. Olieverf op paneel, 123,5 x 83,0 x 5,2 cm. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Foto: Studio Tromp, Rotterdam.
Jheronimus Bosch, De heilige Christophorus, ca 1500. Olieverf op paneel, 123,5 x 83,0 x 5,2 cm. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Foto: Studio Tromp, Rotterdam.

Sinds het paneel in 1940 eigendom werd van Museum Boijmans Van Beuningen, ging het zelden op reis. Ter ere van het herdenkingsjaar Jheronimus Bosch 500 in 2016 gaat het paneel naar Den Bosch en daarna is het paneel in het Museo del Prado in Madrid te zien. Dat museum heeft de belangrijkste collectie Bosch-schilderijen ter wereld. In het najaar van 2016 komt het paneel weer terug naar het Boijmans.

Museum Boijmans Van Beuningen betrekt de bezoekers bij de restauratie van het paneel. Ze kunnen tijdens de publieke restauratie van alles leren over het restauratieproces en op ARTtube.nl verschijnt een video waarin restaurator Annetje Boersma en conservator Friso Lammertse ingaan op de restauratie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share