Geen categorie

Stedelijk Museum Alkmaar krijgt kunstkabinet

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Nieuws

Stedelijk Museum Alkmaar heeft onverwacht een kunstkabinet uit omstreeks 1680 gekregen. Een verzamelaarsechtpaar gaf het meubel, dat werd gemaakt door Pierre Gole, hofleverancier van Zonnekoning Lodewijk XIV.

Pierre Gole (ca. 1620-1684) werd geboren in Bergen (nabij Alkmaar) als Pieter Goolen, maar het grootste deel van zijn leven bracht hij door in Parijs. Hij werd opgeleid tot meubelmaker en schopte het tot ‘meestermeubelmaker in ebben van de Koning’. Zijn contact met het Franse hof dankte hij waarschijnlijk aan zijn zwager Jean Marot, architect van Lodewijk XIV en vader van de beroemde ontwerper Daniel Marot.

Pierre Gole (ca. 1620-1684), Kunstkabinet met bloemmotieven, ca. 1680, diverse houtsoorten, tin en messing, particuliere schenking, collectie stedelijk Museum Alkmaar. Foto: Mike Bink.

Gole leverde honderden tafels en kabinetten voor Versailles en andere koninklijke paleizen. Zijn werk is te herkennen aan het schitterende inlegwerk; meestal bloemmotieven in exotische houtsoorten of metalen op een ebbenhouten ondergrond. Goles schoonzoon was de bekende meubelmaker André-Charles Boulle.

Het geschonken kunstkabinet met uitbundige bloemmotieven is gemaakt uit ebbenhout, ingelegd met diverse (fruit)houtsoorten, tin en messing. Het museum toont zich “zeer trots op en dankbaar” voor de aanwinst. “Een schenking van deze kwaliteit is zeldzaam en van groot belang voor de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar.” Het kabinet staat in de Gouden Eeuw-zaal, in gezelschap van topstukken van zeventiende-eeuwse schilderkunst, pronkzilver en glaswerk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share