Geen categorie

Tafel voor de Ridders van de Wanhoop

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Nieuws

De nieuwste aanwinst van Museum de FundatieTafel voor de Ridders van de Wanhoop (VERZET) – heeft een toepasselijke vaste plek gekregen in Kasteel het Nijenhuis in Heino. Daar staat de creatie van Jan Fabre (1958) in de statige Grote Sael.

Jan Fabre bij zijn creatie Tafel voor de Ridders van de Wanhoop (VERZET). Foto: Geert Vanden Wijngaert.
Jan Fabre bij zijn creatie Tafel voor de Ridders van de Wanhoop (VERZET). Foto: Geert Vanden Wijngaert.

Fabre maakte de lange glazen blauwe tafel met acht stoelen voor de kunstenaar, volgens hem “de ridder van de wanhoop”. In het tafelblad is het woord verzet uitgesneden, terwijl in de zittingen van de stoelen de vorm van een adelaarsklauw is uitgespaard. “Je praat over kunst aan de tafel van verzet met je kont op de macht!”, aldus Fabre.

Fabre refereert met het werk aan de Arthur-legende en het ideaal van de onmogelijke queeste. De kleur blauw verwijst naar het moment tussen dag en nacht waarin grenzen vervagen en alles mogelijk wordt en de adelaarsklauw betekent in dit geval macht. Er is geen macht zonder verzet en geen verzet zonder macht, aldus de Vlaamse kunstenaar.

De verzetstafel zou oorspronkelijk de eerste zijn van een drieluik. Fabre had ook tafels voor de Krijgers van de Schoonheid en de Raad van de Zeven Wijze Uilen voor ogen, met respectievelijk de woorden kwetsbaarheid en schoonheid erop. Voorlopig is echter alleen de verzetstafel gerealiseerd.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share