Geen categorie

Singer Laren koopt schilderij Herman Kuijt op Tefaf

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second
Herman Kuijt, Landschap bij Laren, 1910, olieverf op paneel, Singer Laren.

Singer Laren heeft op de Tefaf het vroege luministische schilderij Landschap bij Laren van Herman Kuijt (1893-1978) gekocht. Het werk toont het uitzicht van Villa Vita Nuova, een pension aan de Hilversumse weg in Laren, waar Kuijt zij aan zij met Jan Sluijters werkte.

Herman Kuijt volgde in 1909 lessen aan de Teekenschool Quellinus in Amsterdam en vervolgens aan de Larense Kunstschool onder leiding van Simon Moulijn en Ferdinand Hart Nibbrig. In 1910 verhuisde hij met zijn ouders naar Laren, waar zij gaan wonen in pension Villa Vita Nuova. Daar leerde hij Jan Sluijters kennen, die van 1909 tot 1911 in het pension woonde en werkte en er zijn befaamde luministische landschappen schilderde.

Kuijt schilderde het uitzicht op de moderne telegraafpalen onder een stralende zon in lichte felle kleuren, met stipjes en streepjes. Het werk is nauw verwant aan de zogenaamde ‘oktoberzonnen’ die Sluijters op hetzelfde moment op dezelfde plek maakte. Kuijt onderscheidde zich echter van Sluijters doordat zijn landschap lichter en transparanter geschilderd is dan dat van zijn inspirator.

In 1911 exposeerde de dan pas achttienjarige Kuijt zijn luministische schilderij op de tentoonstelling van de Moderne Kunstkring in het Stedelijk Museum. Daar was het te zien samen met werk van schilders als Piet Mondriaan, Leo Gestel en Sluijters.

Komend najaar maakt de voorstelling opnieuw deel uit van een groepstentoonstelling. Vanaf 10 oktober besteedt Singer Laren in een groot overzicht aandacht aan het modernisme in de schilderkunst. Landschap bij Laren is dan voor het eerst voor het publiek te zien.

Zie ook: Museum Prinsenhof Delft koopt Delfts topstuk

Zie ook: Bonnefantenmuseum doet 2 aankopen op Tefaf

Zie ook: Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch koopt ‘uniek’ bord Jean Cocteau

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share