Geen categorie

Zandkunst van nieuwe Rembrandt

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Expositie

Sylvia Wybenga won in 2013 de verkiezing Wie is de nieuwe Westfriese Rembrandt? Het prijzenpakket bevatte onder meer een expositie in het Westfries Museum. Daar is het werk van de Hoornse zandtekenaar op negen grote beeldschermen te zien.

Zandtekenaar Sylvia Wybenga aan het werk.

 

De zandkunstwerken – gemaakt van wit zand op een pikzwarte ondergrond – ontstaan terwijl de bezoeker staat te kijken. Filmer Menno van Wees bracht het proces in beeld. “Het is een fascinerend schouwspel”, vindt Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum. “Louter door Wybenga’s trefzekere hand transformeert een klein hoopje zand tot een krachtig en intiem naaktportret.”

Sylvia Wybenga raakte vier jaar geleden na het zien van het werk van de Oekraïense zandtekenares Xenia Simanova in de ban van zandkunst. “Een zandtekening komt tot leven uit het niets en gaat ook weer naar het niets”, aldus Wybenga. “Omgaan met dat vergankelijke, imperfecte en bescheidene trekt me aan in het werken met zand.”

Zandtekening van Sylvia Wybenga.

“Als ik het zand goed gebruik versterken de eigenschappen van het materiaal en die van mij elkaar”, aldus Wybenga. “De essentie van het zandtekenen is immers dat het beeld niet wordt gefixeerd, zoals bij een schilderij, maar voortdurend transformeert. Een zandtekening bestaat bij gratie van beweging en de fantasie van de toeschouwer.”

Wybenga houdt zich ook bezig met live zandanimatie. Samen met verteller Henk Dekker en pianist Tijn Wybenga werkt ze momenteel aan de uitvoering van het door Janna Lathouder speciaal voor de expositie geschreven zandvoorstelling Zandijs. Deze wordt in de voorjaarsvakantie, van 21 februari tot en met 1 maart diverse malen in het museum opgevoerd.

Zand
 t/m 8 maart in het Westfries Museum, Hoorn

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share