Geen categorie

Magrittes terug in Boijmans na reis door Amerika

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Nieuws

Drie topstukken van René Magritte zijn terug in Museum Boijmans Van Beuningen na een reis van ruim een jaar. Bijna 1 miljoen Amerikanen zagen in die periode de Rotterdamse Magrittes in New York, Houston en Chicago.

Le modèle rouge III (1937) van René Magritte wordt teruggehangen in Museum Boijmans Van Beuningen. Rechts: Au seuil de la liberté (1930) en La jeunesse illustrée (1937). Foto: Kees Spruijt.

 

Het Museum leende de drie werken bij hoge uitzondering uit. Ze waren te zien op een grote Magritte-expositie in het Museum of Modern Art (MoMA), de Menil Collection en het Art Institute Chicago. Vanaf vandaag kan het Nederlandse publiek ze ook weer bewonderen, in een vernieuwde opstelling van de surrealismecollectie.

Het Boijmans heeft een uitgebreide collectie surrealistische kunstwerken. En dat is de verdienste van de onlangs op 101-jarige leeftijd overleden oud-conservator Renilde Hammacher. Zij kocht in de jaren zestig en zeventig gezichtsbepalende werken als de bronzen Vénus de Milo aux trois tiroirs (1936/1964) van Dalí. Ze stelde ook de legendarische Dalí-tentoonstelling in 1970 samen, die door de surrealistische kunstenaar zelf werd geopend. Sinds haar aanstelling is het surrealisme een belangrijk verzamelgebied in het museum.

In 2014 leende het Boijmans in totaal meer dan 400 kunstwerken en objecten uit aan binnen- en buitenlandse musea. Dankzij deze internationale buiklenen heeft het museum belangrijke kunstwerken – zoals afgelopen jaar stukken van Brancusi – naar Rotterdam kunnen halen. Directeur Sjarel Ex: “De reizende topstukken zijn een visitekaartje voor Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen wereldwijd”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share