Geen categorie

2 exposities over Haagse School

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Nieuws / Expositie

Zowel het Dordrechts Museum als het Gemeentemuseum Den Haag komt volgend jaar met een grote tentoonstelling over de Haagse School. Bezoekers ontdekken hoe schilders hebben bijgedragen aan het stereotype beeld van Nederland. De overkoepelende titel luidt Holland op z’n mooist.

Jan Hendrik Weissenbruch, De Trekvliet, 1870, olieverf op doek, 94,9 x 128,7 cm, Gemeentemuseum Den Haag.

 

In Dordrecht luidt de ondertitel Sentiment en werkelijkheid. De nadruk ligt daar op de vroege Haagse School en de invloeden van de Romantiek en de School van Barbizon. Romantische onderwerpen en sentimenten spelen een grote rol in het werk van Jozef Israëls en Willem Roelofs. Sleutelfiguur Israëls schilderde het zware bestaan van vissers en boeren, Roelofs de overweldigende natuur.

Jacob Maris, Kippetje voeren.

Gemeentemuseum Den Haag toont onder de noemer Landschap en natuurbeleving de tweede periode van de Haagse School. Daar zien bezoekers het beeld waar ons land internationaal bekend mee is geworden: molens; grazende koeien in de wei; ongerepte natuur; een lage horizon en frisse wolkenpartijen. Dit beeld werd aan het eind van de negentiende eeuw grotendeels weggevaagd, omdat de wilde natuur plaats moest maken voor nuttige landbouwgrond en industrie. Toch bepalen werken van onder anderen Roelofs, Gabriël, Mauve en Weissenbruch nog steeds het huidige beeld van ons land.

Het Dordrechts Museum en het Gemeentemuseum Den Haag presenteren een gezamenlijke catalogus. In dit uitgebreide naslagwerk, uitgegeven door W Books, komen alle verhalen samen.

Holland op z’n mooist – Sentiment en werkelijkheid, 4 april t/m 6 september 2015 in het Dordrechts Museum

Holland op z’n mooist – Landschap en natuurbeleving, 4 april t/m 6 september 2015 in Gemeentemuseum Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share