Geen categorie

Louwman Museum toont glazen koets Koninklijk Huis

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Nieuws

Het Louwman Museum in Den Haag toont volgend jaar de glazen koets van het Koninklijk Huis. Het rijtuig wordt tentoongesteld in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

De glazen koets is de afgelopen vijf jaar gerestaureerd. Hieraan ging twee jaar historisch vooronderzoek vooraf. De koets is het oudste rijtuig uit het Koninklijk Staldepartement en wordt alleen bij speciale gelegenheden gebruikt. Hij werd bijvoorbeeld ingezet bij het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard en het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus. Koningin Wilhelmina maakte er geregeld gebruik van op Prinsjesdag.

Koning Willem I bestelde de koets in 1821 bij de Brusselse rijtuigbouwer Pierre Simons, die het rijtuig in 1826 afleverde. De opvallend grote koets heeft een eenvoudig gevormde donkerblauwe kast, die is afgezet met een brede vergulde lijst van laurier- en eikenbladeren. De naam van de koets komt van het glas dat de kwetsbare ornamentenrand onder de vensters op de kast beschermt. Het interieur is bekleed met purper en beige fluweel en voorzien van borduursels. De zitkussens zijn gevuld met paardenhaar. De hemel is gemaakt van geborduurde beige en hemelsblauwe zijde.

De expositie is onderdeel van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Het rijtuig is te zien vanaf 16 maart 2015. Dan is het exact twee eeuwen geleden dat Willem I het koningschap aanvaardde. Hij werd ingehuldigd op 21 september 1815. De glazen koets blijft in het museum tot en met 21 juni 2015.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share