Geen categorie

Rijksmuseum van Oudheden toont zeldzame schaal uit 7de eeuw

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Nieuws

Rijksmuseum van Oudheden in Leiden toont sinds gisteren een zeldzame zilveren schaal uit de eerste helft van de zevende eeuw. Deze werd een jaar geleden tijdens opgravingen gevonden in Oegstgeest, op het terrein van het Bio Science Park Leiden.

Zijaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen.

De schaal is versierd met dier- en plantfiguren in bladgoud en ingelegd met halfedelstenen. Het voorwerp, dat vermoedelijk als drinkschaal of als wasbekken gebruikt is, is samengesteld uit verschillende onderdelen uit verschillende periodes.

Het oudste deel, de schaal zelf, dateert waarschijnlijk uit de Laat-Romeinse tijd en de afbeeldingen wijzen erop dat de schaal uit het oostelijke Middellandse Zeegebied of het Nabije Oosten afkomstig is. De overige decoraties stammen en zijn vermoedelijk Duits. De ophangbevestiging is dan weer vooral bekend uit Engeland en Scandinavië. De schaal staat daarom symbool voor de internationale positie waarin Nederland zich vijftienhonderd jaar geleden bevond.

Eerste beslagplaat aan de buitenzijde van de kom. Foto: Restaura, Haelen.

Waarschijnlijk is de schaal, met een diameter van 21 centimeter en een hoogte van 11 centimeter, als offer in de grond terechtgekomen. Ze is bijzonder, omdat vergelijkbare schalen meestal van brons zijn. Ook zijn die nooit versierd met uitbundig goudbeslag. Bovendien waren tot het moment dat de schaal werd gevonden op de nederzetting in Oegstgeest geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van een lokale of regionale elite.

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft de schaal in langdurig bruikleen gekregen van de provincie Zuid-Holland. Het object is tot en met 26 oktober te zien op de tentoonstelling Gouden Middeleeuwen. Daarna krijgt het een plek in de vaste presentatie Archeologie van Nederland.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share