Geen categorie

Bekender in België

0 0
Read Time:55 Second

Expositie

Hoewel de wieg van Jakob Smits (1855-1928) in Nederland stond, maakte hij vooral naam in België. Museum Jan Heestershuis in Schijndel wil de kunstenaar ook in zijn geboorteland een beetje onder de aandacht brengen.

Jakob Smits (1855-1928), Hoeve te Achterbos, 1927.

Als kunstenaar raakte de in Rotterdam geboren Smits gefascineerd door het Kempens landschap. Dat is de reden dat hij zich in Vlaanderen vestigde. Daar ontwikkelde zijn schilderstijl zich van Haags impressionisme naar symbolisme. Regelmatig schilderde hij Bijbelse taferelen te midden van het dorpsleven van zijn tijd. Na de Eerste Wereldoorlog werd zijn werk steeds expressionistischer.

Het grootste deel van zijn leven woonde Smits in het Vlaamse Mol, waar tegenwoordig een museum zijn naam draagt. Dat gaf veel kunstwerken in bruikleen voor de tentoonstelling in Schijndel. Ook leende Museum Jan Heestershuis schilderijen van de Belgische senaat, die normaal in het Paleis der Natie in Brussel hangen. Behalve schilderijen zijn er op de expositie ook tekeningen en etsen te zien.

Jakob Smits, t/m 22 juni in Museum Jan Heestershuis, Schijndel

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share