Geen categorie

Nederlandse en Spaanse koning openen tentoonstelling

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Koning Willem-Alexander en de Spaanse koning Felipe VI hebben vandaag de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez. Nederlandse & Spaanse Meesters in het Rijksmuseum geopend. De expositie bestaat uit zestig schilderijen van grote zeventiende-eeuwse uit Nederland en Spanje, onder wie Rembrandt, Velázquez, Vermeer, Zurbaran, Frans Hals en Ribera.

Koning Willem-Alexander en koning Felipe VI. Foto: Olivier Middendorp.

De zeventiende eeuw werd gekenmerkt door oorlog en politieke spanningen tussen Nederland en Spanje. Desondanks maken beide landen een periode van uitzonderlijke artistieke bloei door die zijn climax bereikte met de opkomst van twee van de grootste schilders aller tijden, Rembrandt Harmensz van Rijn (1606-1669) en Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599-1660).

Rembrandt, Zelfportret met baret en gouden ketting, 1654. Kassel, Museumslandschaft Hessen Kassel, Gemäldegalerie Alte Meister.

Rembrandt en Velázquez, Zurbarán, Frans Hals, Murillo, Vermeer en de anderen hebben elkaar nooit gekend en wisten zo goed als zeker niets van elkaar. Toch waren er duidelijke overeenkomsten. Zo stond de schilderkunst in de zeventiende eeuw in beide landen in hoog aanzien waarbij religie en realisme de hoogste doelen waren.

Velázquez, Zelfportret, ca. 1640. Valencia, Real Academia de Bellas Artes de San Carlos.

In de tentoonstelling zijn ruim zestig schilderijen van de Spaanse en Nederlandse meesters in paren te zien. Volgens het museum laten de confrontaties opvallende overeenkomsten zien wat betreft thema’s als geloof, rijkdom, macht en liefde.

De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking met het Museo Nacional del Prado in Madrid en markeert het 200-jarig jubileum van het Prado en de 350ste sterfdag van Rembrandt.

Rembrandt-Velázquez. Nederlandse & Spaanse Meesters, 11 oktober 2019 t/m 19 januari 2020 in het Rijksmuseum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share