Geen categorie

Kunstenaar in ballingschap

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Expositie

De carrière van Felix Nussbaum (1904-1944) kwam tot een vroegtijdig einde doordat hij op veertigjarige leeftijd in vernietigingskamp Auschwitz werd vermoord. Zijn laatste wens luidde: “Laat mijn werk niet sterven als ik ten onder ga, maar toon het de mensen.” Museum de Fundatie in Zwolle doet dat op de tentoonstelling Felix Nussbaum – Kunstenaar in ballingschap.

Felix Nussbaum (1904-1944), Voorstudie 'St. Cyprien', ca 1940, viltstift op kalkpapier.

Het museum toont zo’n dertig werken van de kunstenaar. Ze zijn afkomstig uit het Felix Nussbaum Haus. Dat werd in 1998 geopend in Osnabrück. Daar werd Nussbaum geboren in een joodse fabrikantenfamilie. Hij kreeg de kans zich te ontwikkelen als schilder. Stilistisch oriënteerde hij zich in eerste instantie op het werk van Vincent van Gogh. Later werd hij schatplichtig aan Giorgio de Chirico, Henri Rousseau en Carl Hofer.

Felix Nussbaum (1904-1944), Ledenpoppen, 1943, olieverf op doek.

Via reizen naar Rome en Parijs vestigde hij zich in Oostende en later in Brussel. Daar werd Nussbaum in 1940 gearresteerd door de Belgische autoriteiten vanwege zijn Duitse staatsburgerschap en geïnterneerd in Zuid-Frankrijk. Hij wist te ontsnappen en dook onder in het door de Duitsers bezette Brussel. Vlak voor de bevrijding werd hij opgepakt en vervolgens in Auschwitz vermoord.

Als emigrant bleek Nussbaum niet welkom, als Duitser werd hij gearresteerd en als Jood vervolgd. Zijn kunst werd hierdoor beïnvloed. De worsteling met zijn identiteit, zijn ontberingen in het Franse kamp en de voortdurende angst voor ontdekking en arrestatie door de Duitsers maakten zijn schilderkunst donkerder en triester. Nussbaums werk is een persoonlijk document van onderdrukking en een aanklacht tegen vervolging.

Felix Nussbaum – Kunstenaar in ballingschap, t/m 1 juni in Museum de Fundatie, Zwolle

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share