Geen categorie

Gemeentemuseum krijgt collectie Delfts aardewerk

0 0
Read Time:2 Minute, 20 Second
Vier grote kraantjeskannen in de vorm van een dame, Delft, 1760-80, Gemeentemuseum Den Haag – de Lavino Collectie.

Gemeentemuseum Den Haag krijgt een van de grootste en belangrijkste privéverzamelingen Delfts aardewerk ter wereld in langdurig bruikleen. Het gaat om de Lavino Collectie, van de in 2005 overleden staalindustrieel Meijer Lavino. Deze verzameling bevat bijna het gehele assortiment van de Delftse plateelbakkers uit de periode 1660-1820.

“Dankzij de genereuze bruikleen kunnen wij het publiek een dwarsdoorsnede tonen van de indrukwekkende Delftse productie van aardewerk”, vertelt directeur Benno Tempel. “Als aanvulling op de bestaande museumcollectie ontstaat een rijk geschakeerd verhaal over de cultuur, kennis, ambacht en techniek van de Nederlandse keramiekindustrie die wereldfaam heeft bereikt.”

Meijer Lavino (1937-2005) was enig kind van joodse ouders. Samen met Jo de Jong richtte hij in 1964 staalgroothandel De Jong & Lavino op. Met een grote gedrevenheid verzamelde hij tussen 1980 en 2002 Delfts aardewerk.

Zijn verzameling bevat onder meer kleurrijke kraantjeskannen in de vorm van elegante dames, rijk gedecoreerde bloemenhouders, fruitterrines, springpaarden, mensfiguren, door Chinees porselein geïnspireerde voorwerpen, kaststellen, schoentjes en andere miniaturen en zelfs een bord van zeer zeldzaam ‘Delfts zwart’. Volgens het museum is de encyclopedische waarde van De Lavino Collectie daardoor uitzonderlijk.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Terrines met deksels in de vorm van dieren, Delft, 1750-1800, Gemeentemuseum Den Haag – de Lavino Collectie.
Stel koeien met melkers, Delft, 1750-1780, Gemeentemuseum Den Haag – de Lavino Collectie.

Aan de basis voor de gehele Delfts aardewerk collectie van het Gemeentemuseum ligt eveneens een privéverzameling. In 1904 ontving het museum een legaat van de heer Van der Burgh (1845-1904). Zijn verzameling van 530 objecten had als zwaartepunt eveneens achttiende-eeuws gekleurd Delfts aardewerk. De collectie Van der Burgh vormde het vertrekpunt voor de uitbreiding van de verzameling kunstnijverheid met onder meer Chinese en islamitische keramiek.

Inmiddels bestaat de Delfts aardewerkcollectie, samen met de Lavino Collectie, uit meer dan 2000 voorwerpen. “Met de langdurige bruikleen kan het Gemeentemuseum het publiek opnieuw laten kennismaken met een privéverzameling Delfts aardewerk van wereldniveau, een kans die zich maar zelden voordoet”, aldus het museum.

Stel muiltjes, Delft, 1750-1800, Gemeentemuseum Den Haag – de Lavino Collectie.

Vanaf 31 augustus toont het museum een groot deel van de ruim duizend stuks tellende verzameling voor het eerst in de tentoonstelling De Lavino Collectie – Staalkaart van Delfts aardewerk. Deze zal zich richten op de rijkheid en de verzamelgeschiedenis van de collectie.

De Lavino Collectie – Staalkaart van Delfts aardewerk, 31 augustus 2019 t/m 1 maart 2020 in Gemeentemuseum Den Haag (met ingang van 12 oktober Kunstmuseum Den Haag)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share