Geen categorie

Dappere mensen spreken open over hun depressie

0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second

Recensie

In Nederland leven we in vrijheid. Dat vieren we ook dit jaar weer op 5 mei. Maar wat als je mentale problemen hebt? Ben je dan eigenlijk wel zo vrij of ben je dan een gevangen van je eigen geest? Daar moest ik vandaag aan denken tijdens een wandeling door het Utrechtse Griftpark. Daar is nu de openluchtexpositie Open over depressiviteit te zien, met meer dan levensgrote portretten van jongeren die met een depressie kampen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Leest u de site graag en heeft u wel een kleinigheidje over voor een arme schrijver? Klik dan op de knop ‘doneren’.De reizende tentoonstelling is een initiatief van Open mind. Deze stichting brengt zware onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek om ze zo bespreekbaar te maken. Dat doen ze bijvoorbeeld met kunstprojecten in de openbare ruimte. Met de tentoonstelling Open over depressiviteit wil de stichting mentale problemen uit de taboesfeer halen.

In de expositie komen dertig ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 35 jaar aan het woord. Zij vertellen over hoe zij hun depressie ervaren, hoe ze ermee omgaan en wat hun omgeving hierin kan betekenen. Ze geven zich bloot; vrij letterlijk zelfs, want ze lijken geen bovenkleding te dragen. De foto’s zijn gemaakt door Linelle Deunk, die samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open mind) door heel Nederland reisde om de geportretteerden en hun persoonlijke verhalen vast te leggen.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Het zijn vrolijke verhalen. Zo vertelt Sacha dat ze haar moeder twee jaar geleden liet weten niet langer te willen leven om dat ze voor de vierde keer in een zware depressie was beland. Enkele anderen melden dat ze daadwerkelijk een zelfmoordpoging hebben gedaan. Irene vertelt dat ze al sinds haar elfde jaar somberheidsklachten heeft. Met als gevolg dat ze van opvanagplek naar opvangplek ging. De teller staat inmiddels op 22.

De verhalen tonen aan dat iedereen te maken kan krijgen met depressies. Het leek Robin bijvoorbeeld voor de wind te gaan toen hij werd aangenomen voor de studie die hij graag wilde doen: fashion design. Omdat de studie erg competitief bleek, had hij het er zwaar. Zo zwaar dat hij een sociale angststoornis ontwikkelde. Van het ene op het andere moment was hij bang voor zijn medestudenten en docenten.

De deelnemers aan dit project zijn zeer dapper. Je moet het immers maar durven om tegenover een potentieel groot publiek zo open te zijn over je depressie. Met de hoofdpersonen gaat het inmiddels gelukkig iets beter. Ze kregen allemaal hulp, waardoor ze nu met hun problemen kunnen omgaan. Het is te hopen dat het goed blijft gaan.

Open over depressiviteit, t/m 16 mei in het Griftpark, Utrecht (de expositie reist daarna in ieder geval nog door naar Baarn en Naaldwijk)

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share