Geen categorie

Boijmans koopt Hammershøi

0 0
Read Time:55 Second

Nieuws

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een schilderij van de Deense kunstenaar Vilhelm Hammershøi (1864-1916) gekocht. Het werk is de eerste Hammershøi in een Nederlandse openbare collectie.

Vilhelm Hammershøi (1864-1916), De balkonkamer in Spurveskjul (Mussennest), olieverf op doek, 43.2 x 53.3 cm, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

Op de eerste dag van de kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht kreeg het Boijmans de kans om het werk te kopen. “Het is heel bijzonder dat een werk van deze kunstenaar nog te koop is en dat het museum er op tijd bij was”, aldus museumdirecteur Sjarel Ex.

De balkonkamer in Spurveskjul (Mussennest) uit 1911 toont een zomerhuisje, zonder mensen of figuren. Het is – naar alle waarschijnlijkheid – een voorstudie in olieverf. Het kleurgebruik is vrij monochroom en de schilderstijl is in lichte toetsen, kenmerkend voor een schets. Het licht en hoe dat binnenvalt in interieurs is een terugkerend motief in het oeuvre van Hammershøi.

Museum Boijmans Van Beuningen heeft het werk kunnen aankopen met steun van Vereniging Rembrandt en enkele particulieren.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share