Geen categorie

Christie’s veilt collectie Van Regteren Altena

0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second

Nieuws

Veilinghuis Christie’s gaat de I.Q. van Regteren Altena Collectie onder de hamer brengen. Dit doet het in de loop van 2014 en 2015 op een reeks veilingen in Londen, Amsterdam en Parijs. Het is decennia geleden dat een dergelijk omvangrijke verzameling tekeningen van oude meesters op de kunstmarkt werd aangeboden.

Hendrick Goltzius (1558-1617), Studie van een hand.

De collectie die werken bevat van grote meesters als Rubens, Rembrandt, Goltzius en De Gheyn, bestaat uit ruim 900 tekeningen. Ze zijn allemaal verzameld door professor I.Q. van Regteren Altena (1899–1980), vooraanstaand kunsthistoricus en voormalig directeur van wat nu het Prentenkabinet van het Rijksmuseum is.

Peter Paul Rubens (1577-1640), Samson en Delila.

Een van de grootste wapenfeiten van Van Regteren Altena is de herontdekking van de veelzijdige kunstenaar Jacob de Gheyn II (circa 1565-1629), en de publicatie van diens catalogue raisonné. Dankzij Van Regteren Altena’s inspanningen geldt De Gheyn vandaag als één van de grootste tekenaars van zijn tijd. In de te veilen verzameling bevinden zich twintig tekeningen van De Gheyn.

Op 10 juli biedt Christie’s London het eerste deel van de collectie aan. Dit bestaat uit meer dan zeventig Hollandse en Vlaamse tekeningen uit de periode van de Renaissance tot en met de Gouden Eeuw. Als hoogtepunt geldt Samson en Delila van Peter Paul Rubens (1577-1640). Dit is de enig bekende voorstudie van Rubens’ meesterwerk uit 1609-1610, dat  zich in de National Gallery in Londen bevindt.

Deze dynamische compositie van gedraaide vormen dateert van kort na Rubens’ terugkeer uit Italië in 1608, en laat het begin van de ontwikkeling van zijn karakteristieke stijl zien. Het werk was een opdracht van Nicolaas Rockox, een van Rubens’ eerste belangrijke opdrachtgevers. De tekening geeft inzicht in het scheppingsproces van een schilderij door de jonge Rubens.

Jacob de Gheyn II (ca. 1565-1629), Een grote beuk.

Verdere hoogtepunten zijn de werken van onder meer Jan Brueghel I, Jacob Jordaens, Roelandt Savery, Hendrick Avercamp, Nicolaes Berchem, Jacob van Ruisdael, Paulus Potter en Adriaen en Isaac van Ostade. Na de veiling in Londen volgen veilingen in Amsterdam (december 2014 en mei 2015) en Parijs (maart 2015). De totale opbrengst wordt geschat op ongeveer 10 miljoen pond.

Het Rijksmuseum maakte deze week bekend dat de erven Van Regteren Altena het museum in staat hebben gesteld een selectie uit de collectie te verwerven, nog voordat de collectie zou worden geveild. Het museum koos tekeningen van kunstenaars die de speciale aandacht van I.Q. van Regteren Altena hadden: een landschap van J. de Gheyn en een groep van 46 aquarellen van J.A. Knip (1777-1847).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Christie’s veilt collectie Van Regteren Altena

Comments are closed.