Geen categorie

Italiaanse tekeningen uit Frankfurt in Parijs

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Nieuws / Expositie

De Fondation Custodia in Parijs toont vanaf morgen tekeningen van Italiaanse kunstenaars als Rafaël, Titiaan, Michelangelo. De negentig vijftiende- en zestiende-eeuwse werken komen uit de collectie van het Städel Museum in Frankfurt.

Michelangelo Buonarroti, Groteske koppen en andere studies, omstreeks 1525 (?), rood krijt (in verschillende tinten) © Städel Museum, Frankfurt am Main.

 

Een van de doelen van de Nederlandse stichting is het beste van de tekenkunst aan het Franse publiek presenteren. En de weinig bekende verzameling tekeningen van het Duitse museum is één van de schatten die ze wil laten zien.

De collectie is ontstaan uit de schenking van bankier en kunstverzamelaar Johann Friedrich Städel. Zijn testament uit 1815 vormde de basis voor de oprichting van het Städel Museum, de oudste museumstichting van Duitsland.

Venetië, omstreeks 1500, Studie van een omhoog kijkende mannenkop, zwart krijt (of houtskool), op grijsbruin geprepareerd papier © Städel Museum, Frankfurt am Main.

De tentoonstelling omvat veel tekeningen die karakteristiek zijn voor de periode van 1430 tot 1600. Sommige werden zelden of nooit aan het publiek getoond. Vooral de bladen uit de 15de eeuw trekken volgens de stichting de aandacht. Zoals de vier elegante gotische figuren ten voeten uit van een meester uit de kring van Pisanello en de Venetiaanse tekening van een omhoog kijkende mannenkop.

De expositie is genoemd naar drie grote Italiaanse meesters. Van Michelangelo is onder meer een tekening in rood krijt te zien met daarop enkele groteske figuren. En van Rafaël toont de fondation Studie van een ruiter. Deze tekening is een studie voor een fresco in de Stanze van Heledorus in het Vaticaan. En van Titiaan is een studie te zien voor een retabel in de kerk van Santi Nazaro e Celso in Brescia.

Rafaël, Titiaan, Michelangelo – Italiaanse tekeningen uit het Städel Museum in Frankfurt (1430-1600), 21 maart t/m 21 juni in de Fondation Custodia, Parijs

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share