Geen categorie

Tropische kunst uit het koninkrijk

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

Recensie

Nederland viert dat het (bijna) 200 jaar een monarchie is. De viering ging 30 november van start en een dag eerder opende in Museum de Fundatie Tropisch Koninkrijk. Deze tentoonstelling belicht de kunst uit de Caribische delen van het koninkrijk.

René Emil Bergsma (1959), Mysticism, 1991. Foto: Evert-Jan Pol.

Wie aan kunst uit Caribisch Nederland denkt, denkt wellicht allereerst aan Curaçaoenaar David Bade (1970), die ook in Europees Nederland bekendheid geniet. Maar tropisch Nederland telt nog meer interessante kunstenaars, zo leert de expositie ons. Ze toont een gevarieerd overzicht van hedendaagse kunst uit Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, Saba en St. Eustatius.

Uiteraard is Bade vertegenwoordigd, met vijf kunstwerken, waarvan één half verscholen en één helemaal. Één wand verder hangen zeven indrukwekkende en mysterieuze zwart-witfoto’s van René Emil Bergsma (1959). De ingetogen portretten vormen een groot contrast met het kleurrijke en uitbundige werk van Bade.

Ryan Oduber (1973), Last Lap, 2013 (detail). Foto: Evert-Jan Pol.

Een tocht langs de ongeveer 130 werken op de expositie toont aan dat het de kunst uit tropisch Nederland niet aan diversiteit ontbreekt. De twintig deelnemende kunstenaars gebruiken de meest uiteenlopende materialen, van traditionele media als verf en brons tot organisch materiaal en afvalproducten. Stan Kuiperi (1954) toont bijvoorbeeld drie olijke portretten opgebouwd uit (tuin)gereedschap en andere rondslingerende spullen. En Yubi Kirindongo (1946) veranderde een echte paardenschedel in een sculptuur die in de verte doet denken aan de diamanten schedel van Damien Hirst.

Portret van Stan Kuiperi (1954). Foto: Evert-Jan Pol.

De getoonde kunst varieert van klassiek (het betoverende schilderij Mount Scenery – Soggy Trail van Heleen Cornet) tot heel hedendaags (een naar bh’s kijkende Maria met baby Jezus van Tirzo Martha en de carnavaleske installatie Last Lap van Ryan Oduber). Omdat de werken sterk uiteenlopen, zal niet iedereen alles kunnen waarderen. Maar de boeiende expositie schetst juist daardoor een goed beeld van wat er in een ander deel van het koninkrijk onder de tropische zon aan kunst tot stand komt.

Tropisch Koninkrijk – Hedendaagse kunst van Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, Saba en St. Eustatius, t/m 16 maart 2014 in Museum de Fundatie, Zwolle

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share