Geen categorie

Rijksmuseum krijgt schouw Piranesi

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Nieuws

Net op tijd voor Pakjesavond heeft het Rijksmuseum een schoorsteenmantel gekregen van de provincie Noord-Holland. Het marmeren achttiende-eeuwse exemplaar werd ontworpen door Giovanni Battista Piranesi.

De schouw, een van de belangrijkste uitgevoerde ontwerpen van Piranesi, werd in 1784 ingebouwd in Paviljoen Welgelegen, het huidige provinciehuis van Noord-Holland. Ze is samengesteld uit resten beeldhouwwerken uit de Romeinse Oudheid, aangevuld met achttiende-eeuwse sculptuur. Wereldwijd zijn er slechts elf andere samengestelde, schoorsteenmantels naar Piranesi’s ontwerpen bekend.

Giovanni Battista Piranesi (1720-1778), schoorsteenmantel, collectie Rijksmuseum, Amsterdam.

In 1943 liet de Nederlandse staat, toenmalige eigenaar van Welgelegen, de schoorsteenmantel verwijderen omdat ze hem wilde onderbrengen in een nog op te richten Empiremuseum in Huis Barnaart in Haarlem. In 1949 werden Paviljoen Welgelegen en de inboedel (inclusief de schoorsteenmantel) eigendom van de provincie Noord-Holland. Toen in 1962 Huis Barnaart een kantoorfunctie kreeg, besloot de provincie de schoorsteenmantel in bruikleen te geven aan het Rijksmuseum.

Ter gelegenheid van de heropening van het museum heeft het provinciebestuur besloten het object definitief te schenken. Al eerder schonk de provincie een ensemble loden beelden van Righetti. De beelden en de schoorsteenmantel hebben een prominente plaats in het Rijksmuseum  gekregen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share