Geen categorie

Rijksmuseum krijgt zeldzame hemel- en aardglobe in bruikleen

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Nieuws

Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft zijn hemel- en aardglobe (atelier van Willem Jansz. Blaeu, 1645-1648) voor een periode van minimaal drie jaar in bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum. De zeldzame globes werden de afgelopen maanden grondig gerestaureerd.

Na restauratie zijn van de globes röntgenfoto’s gemaakt.

De globes waren voor de restauratie zo sterk vervuild en verkleurd dat de oorspronkelijke voorstellingen, de continenten en de sterrenhemel, niet meer te zien waren. Vroegere reparaties zoals vullingen, retouches en reparaties op het papier van de bollen, waren verkleurd en de bollen vertoonden breuken, scheuren en barsten. Conservator Barbara Kruijsen van Museum Het Valkhof: “De restauratie stond al erg lang op ons wensenlijstje en dankzij een bijdrage van de BankGiro Loterij was het nu mogelijk. Het resultaat is echt heel mooi geworden.”

Deze twee globes zijn al in 1663 door de stad Nijmegen aangekocht voor de bibliotheek van de Kwartierlijke Academie. Ze zijn gemaakt in de toen wereldberoemde werkplaats van Willem Jansz. Blaeu (1571-1638) en zijn zoon Joan (ca. 1598-1673). Omdat vader en zoon als kaartenmaker werkten voor de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) waren ze snel en goed geïnformeerd over de nieuwste ontdekkingen.

Een van de globes voor restauratie.

De globes zijn vanaf 22 augustus te zien in de Wetenschapszaal van het Rijksmuseum. “Het Rijksmuseum was nog op zoek naar een mooi globepaar”, verklaart Kruijsen. “Natuurlijk willen we de gerestaureerde globes graag weer in Nijmegen laten zien, maar de komende jaren staat een ingrijpende herinrichting van de vaste presentatie gepland. We zijn blij dat de globes zo lang in Amsterdam te bewonderen zullen zijn.”

Ook het Rijksmuseum  is verguld. Gijs van der Ham, conservator Geschiedenis Rijksmuseum: “De grote Blaeuglobes zijn als cartografische meesterwerken absolute hoogtepunten uit de Nederlandse cultuur van de gouden eeuw”, aldus Gijs van der Ham, conservator Geschiedenis van dat museum. “Het Rijksmuseum is hierom heel blij deze bijzondere aard- en hemelglobe de komende jaren aan een groot publiek te kunnen laten zien.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share