Geen categorie

Van papier tot kunst

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Expositie

Velen van ons hebben ooit wel eens een vliegtuigje van papier gevouwen, of misschien zelfs een (kraan)vogel. Dat is al een hele kunst, maar het kan altijd groter en beter. In de Koornmarktspoort Kampen tonen zeven gerenommeerde kunstenaars vanaf 29 juni de mogelijkheden en diversiteit van het materiaal papier.

Werken van Couzijn van Leeuwen.

Alle kunstenaars hebben eerder deelgenomen aan een editie van de Papier Biennale, die sinds 1996 in Museum Rijswijk plaatsvindt. Een van hen is Désirée de Baar, die een fascinatie heeft voor ruimtes en daarom de torenkamer in de veertiende-eeuwse Koornmarktspoort transformeerde. Papieren ladders verwijzen daar naar ontsnapping, het sprookje Rapunzel en het Bijbelse verhaal Rachab.

Werk van Kuin Heuff.

Ook vertegenwoordigd is Karen Sargsyan, die het papiervouwen tot een ware kunst heeft verheven.  Hij vouwt en knipt papier tot gedetailleerde driedimensionale mensfiguren. Nel Linssen vouwt ook, maar zij verandert haar papier in sieraden. Net als Sargsyan maakt ook Couzijn van Leeuwen menselijke figuren, maar dan van karton. Met de nietmachine rijgt hij repen karton aan elkaar tot verstarde figuren, maar ook tot schildpadden, vazen zonder bodem en open haarden die nooit zullen branden.

Anouk Kruithof maakt papieren installaties van oude foto’s combineert papierkunst met fotografie. En ook Kuin Heuff combineert twee media. Zij zet letterlijk het mes in een ogenschijnlijk voltooid schilderij. Ze schildert eerst met acryl een portret op papier , waarna ze het versnijdt. Haar mes volgt daarbij de structuren van de kwaststreken. Het portret wordt daardoor een fijnmazig kantwerk van lijnen, vergelijkbaar met een houtsnede.

Door haar werkwijze is de kunst van Heuff erg arbeidsintensief. Maar van alle deelnemende kunstenaars gaat Bob Matthysen misschien nog wel het verst in zijn pogingen een mooi papierkunstwerk te maken. Hij maakt zijn papier namelijk zelf. Daarmee vervaardigt hij vervolgens driedimensionale sculpturen, geïnspireerd door de plantenwereld.

Papierkunst, 29 juni t/m 15 september in de Koornmarktspoort Kampen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share