Geen categorie

‘Naakt’ Jachthuis Sint Hubertus eenmalig te zien

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Restauratie van vloer in de theekamer.

Nieuws

De grondige restauratie van het Jachthuis Sint Hubertus in Het Nationale Park De Hoge Veluwe nadert zijn tussentijdse oplevering. In juli en augustus kunnen bezoekers eenmalig het ‘naakte’ jachthuis zien, zonder interieur.

Jachthuis Sint Hubertus is het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, stichters van Het Nationale Park De Hoge Veluwe in Otterlo. Helene Kröller-Müller was bovendien de naamgever en eerste directeur van het Kröller-Müller Museum, dat eveneens in dat park staat. Het jachthuis is een ontwerp van architect H.P. Berlage, die niet alleen het gebouw zelf ontwierp, maar ook het interieur, inclusief het meubilair en zelfs het servies en bestek. Vandaar dat het Jachthuis geldt als een Gesamtkunstwerk. Ook het bijbehorende park met vijverpartijen is van de hand van Berlage. Het Jachthuis werd gebouwd tussen 1916 en 1920.

De restauratie begon in september 2012, in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Directe aanleiding was de brandgevaarlijke situatie die was ontstaan omdat elektrische installaties niet meer voldeden aan de veiligheidseisen. Er waren echter meer onderhoudswerkzaamheden nodig. Architectenbureau Fritz uit Bussum heeft het ontwerp voor de restauratie gemaakt.

Dit werd nog een hele klus omdat Berlage elke tegel en steen heeft ontworpen en de elektrische installaties zorgvuldig achter de binnenwanden heeft weggewerkt. Maarten Fritz: “De graniver tegelvloer op de begane grond bijvoorbeeld, is belegd met kleine tegeltjes van geperst glas. De meeste daarvan lagen los. Voor de restauratie werden zij één voor één genummerd en de individuele scheefstand en positie per tegel genoteerd. Alleen op deze manier konden wij er voor zorgen dat ze later op exact dezelfde plek konden worden teruggeplaatst.”

Het Nationale Park De Hoge Veluwe wacht speciaal met het terugplaatsen van het interieur zodat bezoekers het jachthuis eenmalig zonder meubilair kunnen zien. Het is voor het eerst dat de ruimten van het jachthuis op deze manier te bezichtigen zijn door publiek. En ook voor het laatst, aldus Fritz.

Van 3 juli tot en met 31 augustus zijn er rondleidingen. Bezoekers kunnen reserveren via de website van het nationale park.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share