Geen categorie

Dordrechts Museum heeft beste Hollandse Nieuwe

0 0
Read Time:58 Second

Het Dordrechts Museum heeft de Hollandse Nieuwe Prijs 2013 gewonnen. Dat werd afgelopen zaterdag bekendgemaakt in het televisieprogramma Kunstuur van de AVRO.

Het plafondstuk van Abraham Busschop uit de collectie van het Dordrechts Museum.

In dit programma werd wekelijks een nieuwe aanwinst van een Nederlands museum uitgelicht. Vervolgens konden kijkers online stemmen op hun favoriet. Het plafondstuk uit 1708 van de Dordtse schilder Abraham Busschop kwam als winnaar uit de bus.

De voorstelling op het schilderij is ontleend aan een fabel van Aesopus waarin de raaf die zich getooid had met de veren van andere vogels wordt gestraft voor zijn ijdelheid. Het Dordrechts Museum had het plafondstuk al twaalf jaar geleden op het oog, maar liep het toen mis op een veiling in Parijs. In 2011 lukte het alsnog om het te bemachtigen op de Tefaf in Maastricht. Na een ingrijpende restauratie is het plafondstuk sinds begin dit jaar te zien in het museum.

Volgens museumdirecteur Peter Schoon is de aanwinst belangrijk voor de geschiedenis van Dordrecht. “Want het plafondstuk van deze Dordtse schilder is teruggekomen naar de stad waar het ooit is gemaakt.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share