Geen categorie

Voetstappen zetten op ArtZuid

0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second

Recensie

Een man pakt een houten voet op, loopt enkele meters en steekt hem in de grond. Dit ritueel herhaalt hij enkele malen, met een patroon van voetstappen als resultaat. De installatie is een van de werken op de gratis toegankelijke openluchtexpositie ArtZuid in Amsterdam.

De voetstappen van Jems Robert Koko Bi. Foto: Evert-Jan Pol.

De voetstappen beginnen verderop in een pierenbadje. Samen vormen ze een installatie van de in Duitsland woonachtige Ivoriaan Jems Robert Koko Bi. Hij is een van de ruim zestig kunstenaars die zijn vertegenwoordigd op de tweejaarlijkse beeldenroute in Amsterdam-Zuid.

De creatie van Koko Bi wijkt af van de meeste andere werken doordat ze een installatie is in plaats van een op zichzelf staand sculptuur. Door de opzet is ze ook een van de spannendste werken. Wat doen al die voeten daar?, is een vraag die direct rijst. “Voeten zijn belangrijk”, legt de kunstenaar uit. “Ze brengen ons ergens. Door voetstappen te zetten, ben ik hier en heb ik u nu ontmoet.”

Erwin Wurm (1954), Big Pumpkin, met op de achtergrond Wellness Skull van Joep van Lieshout (1963). Foto: Evert-Jan Pol.

De derde editie van ArtZuid werd samengesteld door Henk van Os, oud-directeur van het Rijksmuseum. Hij selecteerde werk van westerse en niet-westerse kunstenaars, onder wie behalve Koko Bi ook Ai Weiwei. “Kunstenaars uit ontwikkelingslanden zijn in de westerse wereld niet altijd goed zichtbaar”, verklaart Van Os zijn keuze. “Toch zijn ze een grote inspiratiebron voor velen en beïnvloeden ze de mondiale kunstgeschiedenis in groeiende mate.”

De creaties van enkele van die niet-westerse kunstenaars behoren tot de interessantste werken op ArtZuid, doordat ze net iets anders zijn dan de ‘gewone’ beelden. De Ghanese kunstenaar El Anatsui weet bijvoorbeeld de fantasie te prikkelen met zijn Drying towels and pants. De keuze om dit metalen ‘textiel’ voor en boven de Denker van Rodin te plaatsen, pakt goed uit. Het lijkt alsof de figuur op de sokkel pas een bad heeft genomen.

Drying towels and pants van El Anatsui, bij de Denker van Rodin. Foto: Evert-Jan Pol.

Maar ook werk van de westerse kunstenaars weet blikken vast te houden. Beeld in tien delen van Leo de Vries trekt de aandacht doordat het doet denken aan de mysterieuze beelden op Paaseiland. De wonderlijke en vrolijk gekleurde figuur Big Pumpkin van Oostenrijker Erwin Wurm brengt zelfs bij heel slecht weer een lach op het gezicht. En de witte schedel van Joep van Lieshout fascineert door het reusachtige formaat.

De beeldenroute is een geslaagde mix van uiteenlopende sculpturen. Wie alles in zich op wil nemen, moet een aardig wandeling maken. Maar zoals Koko Bi al zei: door voetstappen te zetten, kom je ergens. En als je dat doet op ArtZuid, zie je veel moois.

ArtZuid, t/m 22 september aan de Apollolaan, Minervalaan, de Zuidas, in het Vondelpark en op het Museumplein in Amsterdam-Zuid.

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share