Geen categorie

Frans Hals Museum krijg 70 schilderijen Jacobus van Looy

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Het Frans Hals Museum heeft ruim zeventig schilderijen van de Haarlemse schilder en schrijver Jacobus van Looy gekregen. Schenker is Stichting Jacobus van Looy, die de nalatenschap van de kunstenaar in bezit had.

Jacobus van Looy (1855-1930) was zoon van een timmerman. Omdat zijn ouders kort na elkaar overleden, groeide hij vanaf zijn vijfde jaar op als weesjongen in het Gereformeerd Burgerweeshuis aan het Groot Heiligland in Haarlem. In dit gebouw is nu het Frans Hals Museum gevestigd.

Hij volgde de opleiding tot huis- en rijtuigschilder. Omdat hij een getalenteerd tekenaar bleek gaven de directeuren van De Teylers Stichting hem de kans een opleiding te volgen aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Als kunstenaar was hij Haarlems enige echte impressionist en oriëntalist.

Jacobus van Looy, Portret van een jongen met een hoed. Foto: A. Velsink.
Jacobus van Looy, Witte poes in een open raam, ca. 1895. Foto: T. Haartsen.

Van Looy ontving In 1884 won hij de prestigieuze Prix de Rome. De daaraan verbonden beurs stelde hem in staat een reis te maken naar Italië, Spanje en Marokko. Van deze reizen deed hij regelmatig schriftelijk verslag.

Het Frans Hals Museum beheerde de schilderijen uit de nalatenschap al enige tijd, en krijgt ze nu. Stichting Jacobus van Looy schonk het persoonlijke archief, alle 597 tekeningen en de literaire erfenis aan het Noord-Hollands Archief.

Behalve schilder was Van Looy een begenadigd schrijver. Hij maakte deel uit van de redactie van het letterkundig tijdschrift De Nieuwe Gids van het literaire gezelschap de Tachtigers. In zijn deels autobiografische cyclus Jaapje, Jaap, Jakob beschreef hij zijn jeugd in het weeshuis en zijn tijd als drukkers- en schildersleerling.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share