Geen categorie

Rijksmuseum is open

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Het Rijksmuseum is weer open. Koningin Beatrix heeft het vernieuwde museum vandaag officieel geopend. Tot middernacht hebben alle bezoekers deze zaterdag gratis toegang.

Nachtwachtzaal, 2013. Foto: Iwan Baan.

Het museum heropent na een tien jaar durende renovatie. De verbouwing had menig voet in de aarde. Ze begon in december 2003 en zou 4,5 jaar in beslag nemen. Gesteggel over de tunnel onder het gebouw (wel of geen ingang daar, wel of niet toegankelijk voor fietsers), een mislukte aanbesteding van de bouwwerkzaamheden en problemen met de monumentenvergunning zorgden ervoor dat de heropening keer op keer werd  uitgesteld.

Het museumgebouw van architect Pierre Cuypers uit 1885 heeft een totale transformatie ondergaan. De rijke decoraties die Cuypers indertijd liet aanbrengen op het plafond en de wanden zijn in ere hersteld. In de jaren zestig werden ze meedogenloos overschilderd. Ook de mozaïekvloer in de voorhal is terug. Het gebouw heeft nu weer de allure die het had toen het voor het eerst werd geopend.

Een van de ‘nieuwe’ aanwinsten van het Rijksmuseum: Meisje met brede hoed van Cesar van Everdingen. Het museum kocht het in 2010. Foto: Evert-Jan Pol.

Het Spaanse architectenbureau Cruz y Ortiz stak het negentiende-eeuwse gebouw in een modern jasje. Het museum kreeg bijvoorbeeld grote lichte entreehal. De Parijse architect Jean-Michel Wilmotte heeft het nieuwe interieur van de zalen ontworpen en combineerde negentiende-eeuwse grandeur met modern design.

Ook de manier waarop de collectie wordt gepresenteerd, is volledig vernieuwd. Het Rijksmuseum vertelt het verhaal van Nederland in chronologische volgorde, verspreid over vier etages. Schilderijen, prenten, tekeningen, foto’s, zilver, porselein, Delfts blauw, meubels, juwelen, wapens, kostuums en andere voorwerpen uit de Nederlandse geschiedenis worden samen gepresenteerd.

Nieuw in de presentatie is de twintigste eeuw, met schilderijen, meubels, fotografie, film, historische voorwerpen en zelfs een vliegtuig. Ook nieuw is het Aziatisch Paviljoen, vol kunstvoorwerpen uit landen als Indonesië, China, Japan en India. Het enige wat niet is veranderd is de locatie van De Nachtwacht. Dit schuttersstuk van Rembrandt hangt weer op zijn vertrouwde plek in de Eregalerij.

Zie ook de recensie van het vernieuwde Rijksmuseum

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share