Geen categorie

Mauritshuis koopt sleutelstuk Paul Bril

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Het Mauritshuis heeft gisteren op de Tefaf het schilderij Berglandschap met de heilige Hieronymus (1592) van de Vlaamse schilder Paul Bril gekocht. Het werd aangeboden door de Britse kunsthandelaar Johnny van Haeften. Het museum betaalde er 750.000 pond (866.350 euro) voor.

Paul Bril (1553/1554-1626), Berglandschap met de heilige Hieronymus, 1592. Olieverf op koper, 25,7 x32,8 cm, collectie Mauritshuis Den Haag.

Het gaat om het vroegst bekende ezelschilderij van Brils hand, geschilderd op koper. “Door de verfijnde schildertechniek, de aantrekkelijke compositie, het intieme karakter en de goede bewaringstoestand past dit laat zestiende-eeuwse landschap uitstekend in de collectie”, aldus Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis. Bovendien is het schilderij een sleutelstuk in zowel het oeuvre van de schilder als in de ontwikkeling van de landschapschilderkunst.

Paul Bril (1553/1554-1626) kan volgens het Mauritshuis de invloedrijkste landschapschilder van zijn tijd worden genoemd. Tijdens de vijftig jaar dat Bril in Rome verbleef, heeft hij generaties kunstenaars geïnspireerd. Hij blonk uit in het weergeven van landschappen, een specialisme dat in Italië als typisch Nederlands werd beschouwd. Bril was dan ook een belangrijke speler in de ontwikkeling van de Nederlandse en Vlaamse landschapskunst.

Volgens Gordenker had het Mauritshuis al lang een representatief landschap van Bril op het verlanglijstje staan. De aankoop was mogelijk met steun van de BankGiro Loterij en een particulier. Vanwege de uitbreiding en renovatie van het museum is deze aanwinst binnenkort te zien op de tentoonstelling Meesters uit het Mauritshuis in het Gemeentemuseum Den Haag.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share