Geen categorie

Drie kunstenaars in onderzeebootloods

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Chris Martin, Here Comes The Sun…, 2004-2007, olieverf op doek.

Klaas Kloosterboer, Chris Martin en Jim Shaw nemen deze zomer de Onderzeebootloods onder handen. Dit is de vierde keer op rij dat Museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling over hedendaagse kunst in de haven van Rotterdam presenteert.

Klaas Kloosterboer (1959), Chris Martin (1954) en Jim Shaw (1952) denken in monumentale formaten en hun de tentoonstelling heet daarom, heel toepasselijk, XXXL. Ze richten de 5000 vierkante meter grote Onderzeebootloods in met schilderijen, installaties en objecten. Er zal een combinatie van bestaand en nieuw werk te zien zijn.

De loods krijgt de uitstraling van een gigantisch kunstatelier. In de maanden en weken voorafgaand aan de opening zijn de kunstenaars in de loods aan het werk en creëren ter plekke een tentoonstelling. Museum Boijmans Van Beuningen wil hiermee de veerkracht en energie van de schilderkunst tonen met een ware ‘titanenstrijd’ tussen de drie kunstenaars.

Jim Shaw, Untitled (Faces in circle), 2009, olieverf op doek, courtesy of the artist and Simon Lee Gallery, London/Hong Kong.

De drie kunstenaars werken in verschillende stijlen. Amsterdammer Klaas Kloosterboer gaat voortdurend experimenten aan en beperkt zich niet tot doek. Chris Martin woont en werkt in New York en hij wil van elk schilderij een explosie van kleur en kracht maken. Jim Shaw uit Los Angeles tekent en schildert in een figuratieve, soms cartooneske stijl op gebruikte filmdecors.

Klaas Kloosterboer, #00319, 2000, lak op linnen, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.

De Onderzeebootloods uit 1937 is in omvang vergelijkbaar met de Turbine Hall van Tate Modern in Londen. De loods als expositieruimte is een van de initiatieven van het Havenbedrijf Rotterdam om een breder publiek in contact te brengen met de haven en om de kwaliteit en beleving van het havengebied te versterken. Atelier Van Lieshout beet in 2010 het spits af. Kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset en Sarkis namen in respectievelijk 2011 en 21012 de loods in beslag. XXXL duurt van 8 juni tot en met 29 september.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share