Geen categorie

Rembrandts etsen te zien op de plek waar ze ontstonden

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Van de ongeveer 290 etsen die Rembrandt maakte, bezit Museum Het Rembrandthuis er 260. Een ruime selectie daaruit is komend najaar te zien in dat museum. Ook toont het een keuze uit de meest recente aanwinsten.

Rombout Uylenburgh (ca. 1580/85-1627/28), Joas door de hogepriester Jojada tot koning gezalfd (2 Koningen 11:12), ca.1620, olieverf op doek (grisaille).

Rembrandts naam en faam berustten in vroegere eeuwen vooral op zijn prentkunst. Zijn schilderijen waren toen veel minder bekend dan zijn etsen, die al tijdens zijn leven een gezocht verzamelobject waren en een grote verspreiding kenden. Veel van deze etsen maakte Rembrandt in zijn huis in de Jodenbreestraat, nu Het Rembrandthuis. De etsen zijn dus te zien op de plek waar ze ontstonden.

Rembrandt van Rijn (1606-1669), Portret van Saskia als de heilige Catharina, 1638, ets.

Een van de getoonde etsen is Portret van Saskia als de heilige Catharina uit 1638. Het museum wist deze ets in mei van dit jaar aan te kopen. Ook te zien zijn enkele andere aankopen, waaronder twee etsen van Ferdinand Bol (1616-1680), leerling van Rembrandt. En het schilderij Joas door hogepriester Jojada gezalfd en gekroond, van Rombout Uylenburgh (1580/5-1627/8), neef van Rembrandts echtgenote Saskia.

Het museum kocht in de afgelopen jaren ook werk van hedendaagse kunstenaars, waaronder twee tekeningen van Kurt Löb (1926), die zijn geïnspireerd door de dubbele moord in 1927 op zanger Jean-Louis Pisuisse en zijn vrouw Jenny Gilliams. Deze moord werd gepleegd aan de voet van het standbeeld van Rembrandt. Ook deze tekeningen worden getoond.

Rembrandt etsen & recente aanwinsten, 13 oktober 2012 t/m 13 januari 2013 in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share