Geen categorie

Schilderij ‘gestolen’ uit Van Abbemuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Buste de Femme van Pablo Picasso is tijdelijk niet te zien in het Eindhovense Van Abbemuseum. Het is gestolen door een internationale bende kunstdieven. In een nieuwe televisieserie weliswaar, maar zolang die serie loopt, is het doek ook in werkelijkheid niet aanwezig. De vijfdelige reeks The Spiral wordt vanaf komende zondag uitgezonden door de VARA.

Still uit The Spiral. Foto: VARA.

Het Van Abbemuseum is een van de zes musea die een rol spelen in deze nieuwe pan-Europese dramaserie. The Spiral vertelt het verhaal van een in Kopenhagen gevestigde kunstenaarsgemeenschap en haar charismatische leider Arturo. Hij komt met het plan om zes wereldberoemde schilderijen te stelen uit musea in zes Europese landen. Een daarvan is de Picasso uit het Van Abbemuseum. Wanneer er iets misgaat, moeten de kunstenaars vervolgens niet alleen het plan van de ondergang zien te redden, maar ook zichzelf.

Pablo Picasso, Buste de Femme, 1946.

The Spiral, een co-productie van Nederland, België, Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden, is behalve een televisieserie ook een online game. Deelnemers kunnen meespeuren naar de gestolen schilderijen. Dat is de reden dat Buste de Femme tijdelijk uit de collectie-tentoonstelling Deze sokken niet wit is verwijderd. Zodat het ook écht spoorloos is.

Het Van Abbemuseum ziet The Spiral als een kans om een doelgroep te bereiken die anders misschien niet zo snel naar een museum gaat en deze zo te interesseren voor kunst. De andere deelnemende musea zijn het Rubenshuis in Antwerpen, het Nationalmuseum in Stockholm, het Nasjonalmuseet in Oslo, het Didrichsen Art Museum in Helsinki en het Thorvaldsens Museum in Kopenhagen. De gestolen werken zijn allemaal van bekende kunstenaars. Naast Picasso gaat het om Pieter-Paul Rubens, Edvard Munch, Christoffer Eckersberg, Carl Larsson en Helene Scherfbeck.

The Spiral, vanaf zondag 2 september bij de VARA op Nederland 3, om 21.25 uur. Klik hier voor de trailer.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share