Geen categorie

Sokken niet wit

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Dada-pamflet, 1924. Collectie Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Deze sokken niet wit, is de opmerkelijke titel van een tentoonstelling waarin de jaren ’20 centraal staan. Alle getoonde werken komen uit de collectie van het Van Abbemuseum, waar de expositie ook plaatsheeft. Ze werd samengesteld door kunstenaarsduo Bik Van der Pol.

De huidige crisissfeer roept herinneringen op aan de periode 1924-1929. De tentoonstelling wil niet bewijzen dat toen en nu hetzelfde zijn, maar wil wel met de collectie van het museum onderzoeken of er verbanden zijn te leggen met vandaag. Er is werk te zien van onder anderen Max Beckmann, Marc Chagall, Theo van Doesburg, Marcel Duchamp, Piet Mondriaan en Pablo Picasso.

De titel van de tentoonstelling is afgeleid uit een Dadadocument gericht aan de H.H. Redakteuren en Journalisten. Dit pamflet, opgesteld naar aanleiding van de hevige kritiek die Van Doesburg en consorten over zich heen kregen na de zogenaamde Dada-Veldtocht, meldt – gekscherend – dat de sokken die Theo van Doesburg op de Dada soirées droeg, niet wit waren, maar gris-perle. Niet alles is wat het lijkt te zijn of zou moeten zijn, lijkt het pamflet te zeggen.

Deze sokken niet wit, t/m 11 november in het Van Abbemuseum, Eindhoven

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share