Geen categorie

Boijmans heeft kinderbestuur

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Nieuws

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een kinderbestuur ingesteld. Het bestaat uit Ana (11 jaar), Wendel (12 jaar), Mirthe (8 jaar), Helena (8 jaar), Sergen (11 jaar), Cesar (11 jaar), Rosalie (10 jaar) en Fabian (9 jaar). Zij zullen een schooljaar lang het beleid van museum mede bepalen.

 

Het nieuwe Boijmans Kinderbestuur. Boven van links naar rechts: Sergen; Ana; Fabian; Cesar; Wendel. Onder van links naar rechts: Rosalie; Helena; Mirthe.
Het nieuwe Boijmans Kinderbestuur. Boven van links naar rechts: Sergen; Ana; Fabian; Cesar; Wendel. Onder van links naar rechts: Rosalie; Helena; Mirthe.

 

Het Rotterdamse museum selecteerde de acht kinderen uit ruim dertig sollicitaties die het aan het begin van het schooljaar binnenkreeg. Alle sollicitanten moesten een aantal opdrachten in het museum doen voordat ze mochten toetreden. “Ik vind meedoen erg leuk en cool”, vertelt Mirthe. “Want nu kunnen wij het museum leuker maken voor kinderen.” Wendel vult aan: “Het is goed dat het Kinderbestuur er is, want kinderen denken heel anders dan volwassenen”.

De ‘gemiddelde museumbezoeker’ is volgens onderzoek een hoger opgeleide kunstliefhebber van middelbare leeftijd. Het Boijmans wil het aantal bezoekende kinderen vergroten naar 20 procent in 2020. Dat kan niet zonder de doelgroep zelf actief bij het beleid rond het kindvriendelijk museum te betrekken, vindt het museum. Het aanstellen van het kinderbestuur maakt deel uit van dat plan.

Het bestuur komt eens per maand bijeen voor een kinderbestuursvergadering. Op de agenda staan onder meer de activiteiten van de Boijmansclub, waarvan ongeveer 2.500 kinderen lid zijn. Op verschillende momenten heeft het kinderbestuur zelf een rol in het activiteitenprogramma. De kinderen verrichten een opening, geven een rondleiding of verzinnen een speciale workshop.

De jeugdige bestuursleden denken ook mee over het algemene beleid van het museum. Ze gaan in gesprek met de directie, conservatoren en andere beleidsmakers. Workshops en speciale trainingen helpen ze om uiting te geven aan hun visie. In hun bestuursjaar maken de acht kinderen van binnenuit kennis met de wereld van kunst en cultuur.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Boijmans heeft kinderbestuur

Comments are closed.