Geen categorie

Frans Hals Museum toont Meesters uit het Mauritshuis

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Terwijl het Mauritshuis in Den Haag wordt uitgebreid en gerenoveerd is de collectie elders te zien. Een groot deel bevindt zich in het Gemeentemuseum in dezelfde stad, maar ook het Frans Hals Museum in Haarlem geeft onderdak aan een aantal topstukken.

Jan Miense Molenaer – Het gevoel, 1637, in bruikleen van het Mauritshuis.

Het museum in Haarlem heeft onder meer vijf schilderijen in huis van de Haarlemse schilder Jan Miense Molenaer (1610/11-1668). De werken beelden samen de vijf zintuigen uit: gevoel, smaak, reuk, zicht en gehoor. Een dame die op het punt staat met een schoen de man op zijn hoofd te slaan, verbeeldt het gevoel. De scène bij kaarslicht staat voor het zicht.

Jan Miense Molenaer – Het gezicht, 1637, in bruikleen van het Mauritshuis.

Het gehoor wordt uitgebeeld door een zingende man met rode hoed. De reuk is niet te missen: een vrouw veegt de billen van een kind schoon, terwijl de man die erbij zit zijn neus dichtknijpt. Een man die een flinke teug neemt uit zijn bierkan, symboliseert de smaak. Molenaer was ongeveer 27 jaar oud toen hij deze vijf schilderijen maakte.

Behalve de schilderijen van Molenaer toont het museum uit de collectie van het Mauritshuis ook een jongensportretje van Jan de Bray, een duinlandschap van Pieter Post, een landschap met jagers van Pieter van Laer en een kroegscène van Adriaen van Ostade. Dit laatste werk werd voltooid door Cornelis Dusart.

Medio 2014 hoopt het geheel vernieuwde Mauritshuis te heropenen. Tot die tijd zijn genoemde schilderijen te bewonderen in het Frans Hals Museum. Ze zijn te herkennen aan het opschrift Meesters uit het Mauritshuis.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share