Geen categorie

Van Gogh Museum koopt schilderij Charles Angrand

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Het Van Gogh Museum heeft het schilderij La Seine, Le Matin (Saint Ouen) van Charles Angrand (1854-1926) gekocht. Dit doek uit 1886 is het eerste werk van deze Franse kunstenaar in de collectie van het museum.

Charles Angrand (1854-1926), La Seine, Le Matin (Saint Ouen), 1886. Collectie Van Gogh Museum, Amsterdam.

Van Gogh en Angrand ontmoetten elkaar in 1886 in Parijs en verkeerden in dezelfde artistieke kringen. Van Gogh bewonderde Angrands werk, en wilde graag een werk met hem ruilen. Ook experimenteerden zij gelijktijdig met de neo-impressionistische techniek. Maar waar Angrand deze techniek, in de lijn van Seurat, op stelselmatige wijze toepaste, ging Van Gogh er vrijer mee om, zoals in zijn Oever van de Seine uit 1887.

La Seine, Le Matin (Saint Ouen) toont het bewegende en reflecterende water van de Seine met zicht op Saint Ouen, een onderwerp dat past in de traditie van de impressionisten. En hoewel ook het kleurgebruik aan deze schilders schatplichtig is, heeft de compositie, met zijn hoge horizon, ook sterke neo-impressionistische invloeden. Angrand beschouwde dit schilderij later als een overgangswerk waarin hij langzaam maar zeker zijn neo-impressionistische stijl ontwikkelde. Vincent van Gogh zag het doek hoogstwaarschijnlijk op de Salon des Indépendants van 1886, aldus het Van Gogh Museum.

Volgens het museum is La Seine, Le Matin (Saint Ouen) een belangrijke aanvulling op zijn kleine verzameling neo-impressionistische werken. Het is daar tot en met 23 september te bezichtigen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share