Geen categorie

Christie’s veilt twee Mondriaans

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Christie’s Amsterdam veilt op 5 juni twee Mondriaans: Oude Molen bij Oele en Boerderij onder Eikenbomen. Ze moeten respectievelijk 90.000 en 150.000 euro opbrengen. De schilderijen maken deel uit van een veiling van moderne en impressionistische kunstwerken.

Piet Mondriaan (1872-1944), Oude Molen bij Oele, olieverf op paneel, 64 x 73 cm.

Oude Molen bij Oele lijkt op het eerste gezicht een typisch Haagse Schoolstuk. Maar wie bekend is met Mondriaans beroemde bomenserie in Gemeentemuseum Den Haag, waarin geleidelijk de omgeving, de blaadjes en de kleur verdwijnen tot kale strepen overblijven, ziet dat de kunstenaar in 1908 de eerste afslag naar abstractie al genomen had. Zowel molen als bomen, en ook de lucht en het gras, zijn vrijwel zonder perspectief geschilderd.

Piet Mondriaan (1872-1944), Boerderij onder Eikenbomen, oliverf op karton, 64 x 77 cm.

Ook in het iets vroegere Boerderij onder Eikenbomenzocht Piet Mondriaan (1872-1944) naar een ‘hogere’ waarheid. De boompartij is bijna symmetrisch opgezet, net als de boerderijgebouwen links en rechts. Hij kon het in 1906 echter nog niet over zijn hart verkrijgen om de grazende koetjes weg te laten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share