Geen categorie

Baby’s kiezen kunst uit voor hun ouders

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Kunst voor aan de muur kies je het liefst zelf uit, maar er is natuurlijk wel heel veel keus. Als je er echt niet uitkomt, kun je de beslissing natuurlijk ook overlaten aan je baby. Pardon? Jazeker, komende zondag kiezen baby’s bij Kunstuitleen Rotterdam welk kunstwerk er in huis komt. En het is dan ook nog eens Vaderdag, dus dat komt goed uit.

De Kinder-Kunstsalon, die zondagmiddag 17 juni plaatsvindt bij Kunstuitleen Rotterdam is een initiatief van Stichting Kunstfanaatjes. Deze stimuleert museumbezoek van ouders met hun jonge kinderen.

Tijdens de Kunstsalon krijgen ouders handvatten hoe ze met jonge kinderen naar kunst kunnen kijken. “We praten over kleuren en vormen die we aanwijzen en beschrijven”, aldus Brigitte Timmermans, directeur van Kunstfanaatjes. “Ouders zingen een liedje voor hun baby of lezen een klein gedichtje voor. Het is een gezamenlijk avontuur, waarin de interactie tussen ouder en kind centraal staat.

De Kinder-Kunstsalon is mede geïnspireerd door het onderzoek van dr. Kathy Danko-McGhee, voormalig hoofd educatie van het Toledo Museum in de Verenigde Staten. Haar onderzoek, naar het effect van visuele ervaringen op de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen is de basis voor educatieve programma’s overal ter wereld.

Eerder onderzoek uit 1963 gaf aan dat baby’s het liefst naar gezichten en contrastrijke zwart-wittekeningen kijken. Deze bevindingen worden nog steeds toegepast in hedendaagse babyproducten. Danko-McGhee was benieuwd wat de invloed was van iPads, televisie en de omgeving waarin een kind opgroeit. Ze onderzocht dit door baby’s overal ter wereld verschillende beelden voor te schotelen, van een kleurrijk abstract schilderij, een zwart-witte tekening tot een foto van de baby zelf en beelden van tekenfilmfiguren Dora the Explorer en SpongeBob SquarePants.

Ook liet ze de baby’s kunstwerken in kleur zien, zowel abstract als figuratief. De kinderen bleken sterk te reageren op de kleur geel en baby’s vanaf twaalf maanden hadden ze een sterke voorkeur voor figuratief werk. De studie toonde aan dat baby’s wel degelijk voorkeuren hebben voor bepaalde kunstwerken en dit ook duidelijk kunnen maken.

Dat doen ze met hun lichaamstaal. Baby’s fixeren zich bijvoorbeeld op een detail, glimlachen, proberen een werk aan te raken of draaien resoluut hun hoofd weg.

Kinder-Kunstsalon, 17 juni , 10.30-13 uur in Kunstuitleen Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share