Geen categorie

Stedelijk Museum en De Hallen Haarlem kopen samen videowerken

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Nieuws

Het Stedelijk Museum Amsterdam en De Hallen Haarlem hebben samen drie hedendaagse kunstwerken aangekocht. Het gaat om videowerken van Rineke Dijkstra, Guido van der Werve en Turner Prize-winnaar Elizabeth Price.

Rineke Dijkstra, scène uit The Krazy House.

Van Rineke Dijkstra kochten de musea het werk The Krazy House uit 2010 aan, een fotoserie en een 4-kanaals videoprojectie van dansende jongeren in Liverpool. Woolworths Choir of 1979 uit 2012 is het werk waarmee Elizabeth Price afgelopen jaar de prestigieuze Turner Prize won. Hierin combineert ze een educatief ogende PowerPoint over de architectuur van het koor in gotische kerken met filmbeelden van zang en dans van een meidenband uit de jaren ‘60. Deze beelden worden afgewisseld met ooggetuigenissen en archiefbeelden van een brand in het warenhuis Woolworths, waarbij tien mensen om het leven kwamen.

Elizabeth Price, scène uit Woolworths Choir of 1979.

In Nummer veertien, home, uit 2012, vervlecht de Nederlandse kunstenaar Guido van der Werve meerdere verhalen met elkaar: een poëtische verbeelding van zijn herinneringen aan zijn ouderlijk huis, het leven van zijn jeugdheld Alexander de Grote en een verslag van een triatlon van ruim 1500 kilometer. De film toont de landschappen waarin de kunstenaar de triatlon aflegt en de historische locaties waarlangs Alexander de Grote zijn epische veldtocht voerde. De twaalf aktes worden begeleid door een klassiek requiem dat de kunstenaar zelf componeerde. De film is tot en met 28 april te zien in het Stedelijk Museum.

Guido van der Werve, scène uit Nummer veertien, home.

Het is de eerste keer dat deze twee musea gezamenlijk werken aankopen. Volgens de musea kunnen door dergelijke samenwerking Nederlandse collecties verrijkt worden met bijzondere werken van internationale allure.

“Daar waar verzamelgebieden elkaar overlappen, is het in deze tijden de aangewezen manier om de Collectie Nederland te versterken”, vindt Karel Schampers, directeur van De Hallen Haarlem. Zijn collega Ann Goldstein van het Stedelijk  noemt de drie aanwinsten “een krachtige aanvulling en verrijking van onze collecties, die deels overlappen maar zijn ontstaan vanuit opvallende en unieke perspectieven”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share