Geen categorie

Monstrans gestolen uit Museum Catharijneconvent

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

De gestolen monstrans.

Museum Catharijneconvent in Utrecht is vandaag het slachtoffer geworden van een overval. De daders sloegen rond 14.30 uur een ruit kapot, verbrijzelden een vitrine en ontvreemden een kostbare monstrans. De twee gingen er vervolgens met een scooter vandoor.

Het gaat om een topstuk uit de collectie liturgische voorwerpen, een achttiende-eeuws verguld zilveren stralenmonstrans, versierd met vele diamanten. In een monstrans wordt in de rooms-katholieke kerk de gewijde hostie bewaard. Het object is een langdurig bruikleen van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam. De monstrans stond permanent tentoongesteld in de Schatkamer van het museum en heeft een verzekerde waarde van 250.000 euro.

“De agressiviteit en brutaliteit van deze ramkraak heeft ons diep geschokt”, aldus Marieke van Schijndel, directeur van Museum Catharijneconvent. “De monstrans is een topstuk in onze collectie, vanwege de uitzonderlijke uitvoering ervan. Hij is versierd met diamanten die destijds met liefde door de parochianen geschonken zijn.”

Omdat het tijdens de ramkraak erg druk was in het museum, waren veel bezoekers getuige. Museummedewerkers hebben geprobeerd de overvallers tegen te houden, maar dit is niet gelukt. De recherche doet onderzoek naar de kraak. Het museum is woensdag 30 januari weer open voor publiek.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share