Geen categorie

Museum Meermanno koopt mini-bibliotheek

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Nieuws

Museum Meermanno in Den Haag heeft de Bibliotheca Thurkowiana Minor aangekocht. Deze mini-bibliotheek bevat 1515 miniatuurboeken.

Foto: Museum Meermanno, Den Haag.

De bibliotheek is een creatie van Guus en Luce Thurkow, die van 1984 tot 2003 onder de naam The Catharijne Press een antiquariaat en uitgeverij van miniatuurboeken voerden. Begin 2001 besloten ze een bibliotheek te laten bouwen, naar voorbeeld van beroemde zeventiende- en achttiende-eeuwse Nederlandse poppenhuizen. Uitgaande van de maximale grootte van een miniatuurboek van 3 inch oftewel 76 millimeter werd als maatvoering gekozen voor een schaal van 1 op 4.

Met medewerking van diverse specialisten werd de bibliotheek binnen een jaar voltooid. Ze omvat twintig boekenkasten met zes planken en is verder ingericht met een aard- en een hemelglobe, een werktafel en stoel voor de bibliothecaris, een boekentrap en een standbeeld van Don Quichote, de beschermheer van de bibliotheek.

De collectie is klassiek ingedeeld en heeft rubrieken als Historia Naturalis en Musica. Ook is er aandacht voor meer moderne onderwerpen als Photographia. De afdeling Erotica is vanzelfsprekend verborgen. Zowel de inhoud als de verschijningsvorm van de boeken is zeer divers: van Prediker tot Het kleine insektenboek van Godfried Bomans en van buidelboek tot leporello, een modern gevouwen boek.

Foto: Museum Meermanno, Den Haag.

Het oudste object is een kleitablet uit 1803 vóór Christus. De verzameling telt 59 unica, werken gedrukt in een oplage van slechts één exemplaar. Het toepasselijke motto van de bibliotheek is een zinsnede uit Cervantes’ Don Quichote: ‘Ellos son gigantes’ (‘Zij zijn reuzen’).

De miniatuurbibliotheek is voorlopig beperkt toegankelijk. Elke woensdagmiddag om 13.00 uur opent een museummedewerker de kast en toont dan diverse boeken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share