Geen categorie

Edgar Doncker Prijs voor Jos van Groeningen

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Nieuws

Jos van Groeningen, oprichter en voormalig directeur van Museum De Buitenplaats in Eelde, krijgt op 20 maart de Edgar Doncker Prijs 2012. Aan de prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden.

De Edgar Doncker Prijs wordt jaarlijks uitgereikt, beurtelings aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van natuurbehoud in Nederland, het ‘waarachtig Nederlandse cultuurgoed’ en de kindergeneeskunde. Dit jaar is het cultuurgoed aan de beurt, met als thema Van particuliere verzameling naar publieke functie.

Van Groeningen krijgt de prijs omdat hij samen met zijn in 2007 overleden echtgenote zonder enige hulp van buitenaf Museum De Buitenplaats heeft opgericht. Het museum was een tegenvoorstel aan de gemeente Eelde, die in 1991 naast hun woonhuis, rijksmonument het Nijsinghhuis, een flat wilde bouwen. De gemeente ging akkoord op voorwaarde dat het echtpaar dit plan zelf zouden realiseren en voor financiering en exploitatie zouden zorgen. In 1996 werd het museum geopend door koningin Beatrix.

“De heer en mevrouw Van Groeningen beschikten over de benodigde verbeeldingskracht, wilskracht en overtuigingskracht om hun droom te realiseren”, aldus de jury. “Dankzij hun tomeloze inzet is er een uitzonderlijk ensemble ontstaan, dat een heel eigen plaats heeft veroverd binnen de kunstmusea.”

Jos van Groeningen.
Jos van Groeningen.

Museum De Buitenplaats toont en verzamelt figuratieve kunst van na 1945, met de nadruk op in Nederland woonachtige kunstenaars. De stukken uit de vroeger nog particuliere collectie van Jos en Janneke van Groeningen vormen de basis voor de tentoonstellingen. Het merendeel van het toegekende geldbedrag zal Van Groeningen besteden aan verbetering van het bestaande complex en uitbreiding van de collectie van Stichting Museum De Buitenplaats.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share