Geen categorie

Meer bezoekers Nederlandse musea

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Foto: Van Gogh Museum.

Nederlandse musea kregen afgelopen jaar meer bezoekers over de vloer dan in het jaar daarvoor. Zeker 18 miljoen mensen bezochten de ruim 400 musea waar de Museumkaart geldig is. In 2010 waren dat er nog 16,9 miljoen. Dit blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van het aantal museumbezoeken door de Nederlandse Museumvereniging.

Volgens Siebe Weide, directeur van de Nederlandse Museumvereniging, is de stijging vooral te danken aan de heropening van diverse musea in 2011. Uit de top 55 van best bezochte ‘Museumkaartmusea’, die de Museumvereniging jaarlijks in december presenteert, blijkt dat juist deze nieuwkomers zorgen voor een explosie van museumbezoek. Ook de kwaliteit van de programmering lijkt bij te dragen aan een hoger aantal museumbezoeken.

Het Scheepvaartmuseum is en van die ‘nieuwkomers’ die het erg goed heeft gedaan. Sinds de heropening op 1 oktober brachten al 150.000 belangstellenden een bezoek. Ook het Stedelijk Museum in diezelfde stad staat voor het eerst sinds jaren weer op de lijst dankzij tijdelijke openstellingen gedurende de verbouwing. Niet minder dan 138.720 mensen kwamen kijken in het tijdelijke Stedelijk.

In 2011 is het Van Gogh Museum in Amsterdam is met ruim 1,5 miljoen bezoeken andermaal het best bezochte museum van Nederland. Verrassend volgens de Museumvereniging is de stijging van het aantal bezoeken aan Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Dat aantal verdubbelde bijna ten opzichte van 2010. Ook daar bleek een goede programmering een belangrijke factor. Vooral een tentoonstelling over dinosaurussen was erg succesvol.

De musea waar de Museumkaart niet geldig is, konden dit jaar samen rekenen op 4 miljoen bezoekers. Daarmee komt het totaal aantal museumbezoekers op 22 miljoen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share