Geen categorie

Nederlands Fotomuseum vindt onbekende foto’s Van der Elsken

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Nieuws

Op een zonnige dag in 1967 zag Ed van der Elsken drie jonge vrouwen de Beethovenstraat oversteken. Hij aarzelde niet en maakte een foto die wereldberoemd werd. Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft deze week in zijn archieven drie nieuwe foto’s gevonden, die Van der Elsken schoot vlak nadat hij Beethovenstraat 1967 maakte.

© Ed van der Elsken | Nederlands Fotomuseum, courtesy Annet Gelink Gallery.

Volgens de fotograaf waren het “tofachtige, prachtige winkelmeisjes of kantoormeisjes of zo, in hun lunchpauze”. De gezichten van de drie jonge vrouwen zijn duidelijk te herkennen. Wat ook opvalt is hun fraaie, coutureachtige, kleding. Ze lopen ontspannen door de Beethovenstraat en weten nog niet dat zij deze dag fotogeschiedenis zullen schrijven.

Volgens Martijn van den Broek, Hoofd Collecties van het Nederlands Fotomuseum, geeft de ontdekking meer informatie over de werkwijze van Van der Elsken: “Aan de hand van de randnummers op de dia’s hebben wij de volgorde kunnen bepalen. Ed van der Elsken maakte eerst de beroemde foto waarbij hij de meisjes waarschijnlijk iets toe riep. Dat deed hij wel vaker. Daarna maakte hij nog drie opnames terwijl ze op hem af komen lopen.” Eén van die foto’s werd ooit in het boekje Hallo! Een nieuwe Van der Elsken gepubliceerd. Hierin staat naast de (aangesneden) bekende foto, nog een andere foto van de meisjes, recht van voren genomen.”

De ontdekking is volgens het museum van fotografisch en historisch belang. De opgedoken foto’s zullen dan ook een rol spelen in de documentaire  die momenteel over Beethovenstraat 1967 wordt gemaakt. Filmmaker Bahram Sadeghi gaat, met de foto als uitgangspunt, op zoek naar de drie vrouwen en de ‘geest’ van de sixties. Sadeghi: “De drie hoofdrolspeelsters zijn nu nog duidelijker in beeld gebracht, ik wil niets liever dan hen ontmoeten om hun verhalen te horen over die mooie zonnige dag in 1967.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share