Geen categorie

Kunstenaars in Parijs

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Robert Delaunay, La Tour Eiffel, 1926, olieverf op doek, 169 x 86 cm, Musée national d'art moderne, Centre Pompidou.

Parijs oefende in de eerste helft van de vorige eeuw een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op kunstenaars uit de hele wereld. Aan de hand van werk uit Centre Pompidou vertelt Gemeentemuseum Den Haag het verhaal van die kunstenaars in Parijs. Daarbij is er speciale aandacht voor de Nederlanders onder hen.

De kunst werd in die periode in een enorm tempo vernieuwd. De kunstenaars in Parijs ontwikkelde nieuwe stijlen en gebruikte daarvoor de wildste kleuren en vormen. Het apocalyptische karakter van de Eerste Wereldoorlog en het idee van een betere toekomst waren daarbij belangrijke inspiratiebronnen. Parijs was een artistieke vrijplaats, kunstenaars ontmoetten elkaar in het café, groepeerden zich, discussieerden en beïnvloedden elkaar en bevochten hun standpunten.

Grote namen als Kandinsky, Picasso, Matisse, Miró en Léger zochten hun artistieke heil in deze voor kunstenaars bruisende stad. Ook verscheidene Nederlandse collega’s zetten er cruciale stappen in hun carrière. Piet Mondriaan bijvoorbeeld, gooide daar het roer volledig om. En ook Kees van Dongen, Karel Appel en Constant raakten geïnspireerd en beïnvloed door het wervelende, bloeiende artistieke leven in Parijs.

Parijs – Stad van de moderne kunst, t/m 29 januari in Gemeentemuseum Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share