Geen categorie

Rijksmuseum Twenthe krijgt tekening Van Gogh

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Rijksmuseum Twenthe heeft een tekening van Vincent van Gogh in bruikleen gekregen. Het werk, De Soepuitdeling, is vanaf vandaag te zien in het museum. De tekening is afkomstig uit een particuliere collectie.

Vincent van Gogh (1853-1890), De Soepuitdeling, 1883.

Tijdens zijn verblijf in Den Haag (1881-1883) bezocht Van Gogh regelmatig de zogenoemde gaarkeukens, waar de armen in de negentiende eeuw te eten konden krijgen. Ook de beginnende kunstenaar Van Gogh, die vaak in financiële problemen verkeerde, kwam er. Maar hij bezocht deze plekken ook om er snelle schetsen te maken.

In een brief aan zijn broer Theo schreef Vincent op of omstreeks 4 maart 1883 over de brief: “Van morgen begon ik een aquarel van een jongen en een meisje aan een dergelijke soepuitdeeling met nog een vrouwenfiguurtje in den hoek. Die aquarel werd te onfrisch, wat voor een deel wel aan ´t papier ligt dat er niet voor deugde. Toch zag ik hoe oneindig beter het atelier nu voor kleur geschikt is en zal het ook natuurlijkerwijs bij deze eerste proef niet laten.”

En het bleef inderdaad niet bij de studie. In zijn nieuwe atelier, waar het licht beter was, maakte hij een reconstructie van de soepuitdeling en gebruikte daarvoor verschillende modellen, onder wie Sien (een Haagse prostituee met wie Van Gogh samenwoonde en die vaker voor hem model stond) en haar kinderen. Aan de hand van de schetsen die hij ter plekke had gemaakt, kon hij het onderwerp geheel naar zijn hand zetten. Een van de grote tekeningen ervan maakt deel uit van de collectie van het Van Gogh Museum. De eerste proeve is nu in Rijksmuseum Twenthe te zien.

De Soepuitdeling is nog tot en met 28 augustus te zien in de tentoonstelling Nieuw in Enschede. Particuliere verzamelaars en Rijksmuseum Twenthe. Daarna wordt de tekening opgenomen in de vaste opstelling.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share