Geen categorie

Katwijk in de schilderkunst

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Katwijk oefent al eeuwenlang een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Het Katwijks Museum schetst met de tentoonstelling Katwijk in de schilderkunst een beeld van dit vissersdorp als kunstenaarsdorp.

Al in de zeventiende eeuw werd het schilderachtige dorp door kunstenaars bezocht, maar vanaf 1873 kwam er echt een grote stroom op gang van kunstenaars die werden aangetrokken door de ongerepte natuur en dorpssfeer. Ruim duizend kunstenaars, uit diverse landen, vonden er hun inspiratie en gaven het dorp weer.

De duinen en de zee, de aan- en afvarende bomschuiten en de visafslag op het strand waren geliefde onderwerpen, evenals de bewoners in traditionele dracht en de karakteristieke witte Oude Kerk en Vuurbaak. Door deze aandacht uit de internationale kunstscène, werd Katwijk over de hele wereld bekend. Nog steeds staat het dorpje aan zee in de belangstelling van kunstenaars.

Het verhaal van Katwijk als kunstenaarsdorp wordt verteld aan de hand van ongeveer 140 schilderijen en tekeningen. Samen geven de werken een veelomvattend zicht op de typisch Katwijkse thema’s zoals die de afgelopen 150 jaar zijn verbeeld. Maar dan door de ogen van de negentiende-eeuwse romanticus, de realist van de Haagse School, de twintigste-eeuwse experimentele kunstenaar en jonge, hedendaagse schilders.

Katwijk in de Schilderkunst II, t/m 6 november 2011 in het Katwijks Museum

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share