Geen categorie

Grote beelden uit China

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

De rode dinosaurus van Sui Jianguo. Foto: Den Haag Sculptuur.

In 1911 kwamen de eerste Chinezen naar Nederland, als contractarbeiders. Dit is precies honderd jaar later de aanleiding voor de expositie Den Haag onder de Hemel – Hedendaagse beeldhouwkunst uit China. Ditmaal is het de beurt aan Chinese topbeeldhouwers Nederland aan te doen en ze verfraaien de hofstad met prikkelende beelden en installaties.

Het evenement is een initiatief van Den Haag Sculptuur en Museum Beelden aan Zee en vindt plaats op verschillende locaties in Den Haag en ook Scheveningen. De gratis openluchttentoonstelling op het Lange Voorhout is niet te missen. Een reusachtige rode dinosaurus (van Sui Jianguo) een even indrukwekkende Giant Man (van Yue Minjun) en andere monumentale sculpturen grijpen de aandacht van de bezoeker.

Ook groot en indrukwekkend zijn de 114 bijna manshoge figuren van de Rent Collection Courtyard op de buitenterrassen van Museum Beelden aan Zee. Ze vertellen het verhaal van de uitbuiting van boeren door een landeigenaar. Deze Maoïstische, propagandistische beelden in brons zijn voor de moderne Chinese sculptuurgeschiedenis wat het terracottaleger van Xi’An voor de Chinese archeologie is.

In het museum zelf is ruimte voor de eerste, in Nederland gemaakte overzichtstentoonstelling van Sui Jianguo (1956), die gezien wordt als de belangrijkste Chinese beeldhouwer. Te zien zijn onder meer zogenaamde familiestenen, bronzen beelden van Mao-jasjes en The Slant Paradise. Deze installatie (het scheve paradijs) bestaat uit tien tot grote proporties opgeblazen, oer-Hollandse objecten, bekend van de Delftsblauwe souvenirbordjes.

Beelden van de Rent Collection Courtyard.

Eveneens binnen, maar dan in de Kloosterkerk, exposeert Wenda Gu (1955). Zijn werk behandelt, zoals het zelf uitdrukt “de veranderende wereld van culturele in- en uitvoer, culturele assimilatie en vervreemding en het opslorpen van de ene cultuur door de andere”. Door het oude en nieuwe, Oost en West, geschiedenis en verleden, heden en toekomst te verbinden, hoopt hij tijden, landen en culturen te ontstijgen.

In Den Haag en Scheveningen heeft nog deze hele zomer de Chinese cultuur de overhand, waardoor het publiek kennismaakt met hedendaagse Chinese beeldhouwkunst. De sculpturen zijn toegankelijk en zijn een bezoek aan Den Haag meer dan waard.

Den Haag onder de Hemel, t/m 11 september in Den Haag en Scheveningen. De overzichtstentoonstelling van Sui Jianguo in Museum Beelden aan Zee is te zien t/m 18 september.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share