Geen categorie

Sotheby’s veilt door nazi’s geroofde Klimt

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Gustav Klimt, Litzlberg am Attersee, 1915.

Sotheby’s New York veilt op 2 november het schilderij Litzlberg am Attersee van Gustav Klimt (1862-1918). Het werk werd in de oorlog gestolen door de nazi’s en keerde pas vorige week terug bij de rechtmatige eigenaar. Dit meldt de BBC.

Het werk uit 1915, waarop een Oostenrijks meer is afgebeeld, maakte ooit deel uit van de collectie van de Oostenrijkse ijzermagnaat Viktor Zuckerkandl. Nadat hij en zijn echtgenote in 1927 kinderloos stierven, werd het doek eigendom van Zuckerkandls zus, Amalie Redlich. In 1941 werd zij gedeporteerd, waarna er nooit meer iets van haar is vernomen. Haar collectie werd in beslag genomen door de Gestapo en verkocht.

Sinds 1944 was het werk in bezit van diverse musea in Salzburg. In 1998 werd in Oostenrijk een wet van kracht die bepaalt dat in de oorlog geroofde kunstwerken moeten worden geretourneerd aan de rechtmatige eigenaren. Sindsdien zijn duizenden schilderijen teruggegeven. Vorige week was het de beurt aan de Klimt van Redlich. Haar 83-jarige kleinzoon Georges Jorisch kreeg het van Museum der Moderne, het laatste museum dat het schilderij in zijn collectie had.

Jorisch besloot het vervolgens te laten veilen. Het schilderij heeft een geschatte waarde van ruim 17 miljoen euro. Een deel van de opbrengst zal ten goede komen aan het museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share