Geen categorie

Freuds Droomland

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

In 1909 bezocht psychoanalyticus Sigmund Freud New York, waarbij hij ook Coney Island aandeed. Albert Grass, de voorzitter van de aldaar gevestigde amateurclub van psychoanalytici, was zó onder de indruk van Freud, dat hij het pretpark Dreamland ontwierp, gebaseerd op de theorieën van Freud over droomanalyse.

Zoe Beloff, Dreamland mirror sketch.

Dit bijzondere pretpark was geopend van 1926 tot 1972 en stond op Coney Island. De New Yorkse kunstenares Zoe Beloff raakte jaren later gefascineerd door het idee om de theorieën van Freud via de populaire cultuur kenbaar te maken aan het grote publiek en reconstrueerde het pretpark. Deze reconstructie is nu te zien in Museum Het Dolhuys in Haarlem.

In Freuds Droomland toont Beloff het gedachtegoed van Freud, aan de hand van kleurrijke maquettes, foto’s en tekeningen. In het pretpark staan lachspiegels en botsauto’s, maar er zijn ook negen films te zien waarin leden van Grass’ amateurclub hun dromen hebben vastgelegd. Geheel geïnspireerd door Freuds boek Die Traumdeutung uit 1899 analyseerden zij hun dromen om zo meer over hun onderbewustzijn te weten te komen.

Zoe Beloff, reconstructie van Dreamland (detail).

Zoe Beloff groeide op in Edinburgh, Schotland. In 1980 verhuisde ze naar New York voor een studie aan de Colombia University. Haar werk begeeft zich op het raakvlak tussen realiteit en fantasie: ze zoekt naar manieren om onbewuste processen in beeld te brengen. De tentoonstelling in Het Dolhuys is een goed voorbeeld daarvan.

Freuds droomland, t/m 9 oktober in Museum Het Dolhuys, Haarlem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share