Geen categorie

Kerkbestuur verwijdert beeld met ‘erectie’ uit expositie

0 0
Read Time:58 Second

Het bestuur van de Sint Jansbasiliek in Oosterhout heeft een beeld van kunstenaar Servaas Roelandse laten verwijderen uit een expositie in de kerk. Het gaat om de sculptuur Hermaphrodite, die een naakt persoon voorstelt met een duidelijk aanwezig mannelijk geslachtsdeel, of ‘erectie’, zoals het kerkbestuur het noemt.

Servaas Roelandse, Hermaphrodite.

Het beeld maakte deel uit van de International Exhibition of Art, een expositie in het kader van Festival KOM (Kunst op Markt). Roelandse (1976) verbaast zich over de gang zaken, vertelt hij in het AD. “De pastoor heeft voor de opening alle werken gezien. Hij van tevoren moeten zeggen: ‘dit is een erectie, dit kan niet’.”

Ook de organisator van de expositie begrijpt het besluit niet. In een reportage van Omroep Brabant vertelt hij dat kinderen er geen aanstoot aan namen. “’Oh, die heeft een grote piemel’, zeiden ze en liepen huppelend verder. Dat volwassen mensen daar niet tegen kunnen, vind ik eigenlijk heel triest.”

Pastoor Anton Kamps blijft bij zijn besluit. Een kerk is geen neutrale expositieruimte, vindt hij. De International Exhibition of Artis nog tot en met 11 juli te bezoeken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share