Geen categorie

Van Paulus de Boskabouter tot Jan, Jans en de kinderen

0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

Ook Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn mag vanaf zaterdag 5 juni de deuren weer openen. Het heropent met twee tentoonstellingen: over zeventig jaar kindertelevisie en Jan, Jans en de kinderen.

Paulus de Boskabouter.

De expositie Kijkbuisvrienden, 70 jaar KinderTV neemt de bezoeker mee naar een tijd waarin er nog maar twee televisiezenders bestonden en het ganse land daardoor naar dezelfde (kinder)programma’s keek. In de tentoonstelling zijn had De kleding van Swiebertje, Pipo en Zuster Klivia, en ook de originele poppen uit Dappere Dodo, de Fabeltjeskrant en Paulus de Boskabouter komen voorbij in de tentoonstelling.

Niet eerder zijn zoveel originele objecten uit de historie van zeventig jaar kindertelevisie bijeengebracht voor een expositie. Uit alle decennia komen programma’s aan bod: van Oebele tot Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? en van de Bereboot tot Kabouter Plop.

Pipo de Clown en Mameloe (Cor Witschge en Marijke Bakker), copyright Kippa.

Er zijn fragmenten en foto’s te zien, en tevens originele rekwisieten, scripts en voorwerpen. Het bolhoedje en brilletje van Tita Tovenaar passeren de revue alsook de kleding van Tika, de pruik, lange schoenen en kleding van Pip, de outfit van Kluk-Kluk en het verpleegsterskostuum van Zuster Klivia. Ook de schrijfmachine waarop Annie MG Schmidt de teksten van Ja zuster, nee zuster schreef heeft een plek in de tentoonstelling.

In de tentoonstelling Jan, Jans en de kinderen, 50 jaar klein geluk in Libelle gaat de bezoeker op visite bij de bekendste stripfamilie van Nederland. In de expositie zijn onder meer vijftig strips op reusachtig formaat te zien.

Striptekenaar Jan Kruis (1933-2017) baseerde de familie op zijn eigen gezin. Jan, Jans en de kinderen verscheen op 12 december 1970 voor het eerst in Libelle, waarna Kruis de strip bijna dertig jaar lang wekelijks tekende. Hij ging 1999 met pensioen en droeg zijn levenswerk over aan Libelle’s Studio Jan Kruis, die de serie voortzette.

Jan Kruis, Jan, Jans en de kinderen.

Kruis oogstte veel succes met de strip en introduceerde nieuwe uitdrukkingen in de Nederlandse taal.1De naam Jeroen wordt nog steeds niet zelden gevolgd door “Poep aan je schoen!” en een gecastreerde kat is een je-weet-wel-kater.

Jan Kruis, Jan, Jans en de kinderen.

In elke aflevering zaten herkenbare situaties uit het Nederlandse gezinsleven. En ook sociaal-maatschappelijke thema’s zoals BOM-moeders, homoseksualiteit, relatieperikelen, vrouwenemancipatie en klimaatkwesties kwamen langs bij de familie Tromp.

Voor deze tentoonstelling zijn vijftig favoriete strips geselecteerd. Ze staan – 2,5 meter hoog – in grote lichtbakken. Verschillende vitrines zijn gevuld met memorabilia en op zaal staat de bekende bank, waarop bezoekers plaats mogen nemen.

Kijkbuisvrienden, 70 jaar KinderTV en Jan, Jans en de kinderen, 50 jaar klein geluk in Libelle, vanaf 5 juni te zien in Museum van de Twintigste Eeuw, Hoorn

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share